Den 27 juli 1225 invigdes Visby domkyrka Sankta Maria som församlingskyrka av biskop Bengt från Linköping. Den bestod då av en tysk och en gutnisk församling. Den byggdes som en kyrka för de tyska handelsmän som genom Hansan fanns i Visby och bekostades av de tyska skepp som ankom till Visby. Under medeltiden kallades kyrkan för Vår kära frus kyrka och den omnämndes ofta som tyska kyrkan. Under tidig medeltid anlades många köpmanskyrkor på en rad handelsplatser i östersjöområdet. Under stora delar av medeltiden kontrollerades handeln i Östersjön av ett handelsförbund, Hansan, som utgjorde en stark ekonomisk och politisk makt under flera hundra år. Läs mer om Hansan här
På 1530-talet blir kyrkan församlingskyrka för Visby och 1572 blev Gotland ett eget stift men tillhörde då Danmark sedan 1361. Genom freden i Brömsebro 1645 blev Gotland återigen svenskt. Idag är Sankta Maria en av tre kyrkor i Visby domkyrkoförsamling och också domkyrka för Visby stift.
Genom alla år har Visby domkyrka Sankta Maria stått som ett landmärke för Visby stad och även för hela Gotland. Miljontals människor har under alla dess år besökt kyrkan och dess väggar rymmer många människors tankar och böner. Varje generation har lämnat sitt avtryck och så sker också idag. Församlingen erbjuder en bred verksamhet och vill tillsammans med andra vara med och bygga ett gott samhälle. Kyrkans roll har genom århundranden förändrats men alltid med samma uppdrag, att göra Kristus känd, trodd och älskad.
Under 2025 kommer Visbys domkyrka att på olika sätt uppmärksammas med olika spännande, glädjande och intressanta aktiviteter.