fyra barn i olika åldrar tittar ner i vattnet i en gotländsk dopfunt
Lyssna

Dopet - en gemenskap

En tradition, en önskan om att höra till, en kravlös kärlekshandling. Det finns flera vägar till dopet. De mynnar i en gemenskap i den världsvida kyrkan nu och genom tiderna.

”Upp ur vilda djupa vatten
lyfte Skaparn liv och land.
Markens djur och himlens fåglar,
man och kvinna skapte han.
Flodens vatten strömmar ständigt,
liv åt träd och ört det bär.
Livets vatten i en dopfunt
vittnar om att Gud är här”.
(Svensk psalm 386:1)

Dop av barn

Kanske håller du just nu ett litet barn fött på Gotland i din famn, och har fått vykortet ”Välkummen ti jårdi”. Kanske bor du utomlands, och vill låta döpa ditt barn.  Eller så har du sökt upp den här sidan av din egen längtan till dop. Oavsett ålder så är dopets innehåll och mening detsamma. 

Att få välkomna ett nytt liv till världen är ett av livet stora glädjeämnen. ”Den som tar emot ett sådant barn, tar emot mig” säger Jesus, och det finns något gudomligt i att ta emot ett barn och att få vara medskapare i Guds värld.

Gud älskar alla människor och i dopet sägs det extra tydligt och personligt. Vid dopet nämner prästen den som döps vid namn och framför löftet från Gud att oavsett vad som händer i livet så finns Gud där med sin kärlek och omsorg.

 

Dopet är för alla som önskar och den som döps i Svenska kyrkans ordning blir därmed upptagen i Kristi kyrka. 
När du bokar ett dop gör du det genom att kontakta din församling (se nedan). Därefter ringer prästen för att boka in ett dopsamtal där ni lär känna varandra och pratar om dopets betydelse och hur det går till.
Dopgudstjänsten sker oftast i någon av församlingens kyrkor och kan med fördel äga rum i en av församlingens övriga gudstjänster.
Församlingen lånar gärna ut dopklänning om ni önskar, och ofta finns flera storlekar. Den långa dopklänningen/dopdräkten symboliserar att vi som människor kan växa hela livet i dopets gåva. Döps man som tonåring eller vuxen kan man låna en så kallad konfirmandkåpa eller ha sina egna kläder. 
Vid dopgudstjänsten närvarar en kyrkomusiker som spelar till psalmerna. Under dopsamtalet samtalar ni med prästen om hur dopgudstjänsten går till och vad den betyder. Det går alldeles utmärkt att döpa i söndagens gudstjänst eller mässa, vilket är fint och högtidligt. Finns det familjegudstjänster i din församling är det också fint att dopet sker i den.
Ni kan också utse en eller flera faddrar till den som ska döpas. Fadderns uppdrag är att bistå föräldrarna med barnets växande i tro genom att be och påminna den nydöpta om sitt dop och vad det innebär. Den som är dopfadder måste själv vara döpt. Vill ni välja en fadder som är odöpt kan personen   döpas före eller i samband med dopet av barnet.
Vill ni fira med en fest efter dopet kan ni fråga efter möjlighet att boka församlingshem. Där finns rum för det stora och lilla sällskapet och kan ofta lånas kostnadsfritt i samband med dop.
Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan och en del av den världsvida kyrkogemenskapen. Man kan bara döpas en gång. 
Det kostar inget att döpas, oavsett om det sker i hemförsamlingen eller på annan plats. Kyrka, präst, musiker och utsmyckning ingår alltid. 
 

Dop som tonåring eller vuxen 

Även om mycket av det som står på den här sidan riktas till familjer med ett litet barn, så välkomnas såväl liten som stor, gammal och ung att döpas.
För en tonåring eller vuxen föregås dopet av undervisning i den kristna tron och möjlighet att lära känna församlingen där du bor eller vill fira gudstjänst. Kontakta din församling eller församlingspräst så får du veta mer. Dopet är en gåva från Gud till alla!

”Dopets vatten det är tecknet
på en kärlek utan mått.
Födas, leva, dö och uppstå
- före oss har Kristus gått.
Flodens vatten strömmar ständigt,
liv åt träd och ört det bär.
Livets vatten i en dopfunt
vittnar om att Gud är här.
(Svensk psalm 386:2)

       

Tänk också på… 

  • Att alla kan döpas! Även om mycket av det som står på den här sidan riktas till familjer med ett litet barn, så välkomnas såväl liten som stor, gammal och ung att döpas. Dopet är en gåva från Gud till alla!
  • Vill du att ditt barn ska få välja själv om det vill döpas? Du kan anmäla ditt barn som medlem i kyrkan utan dop genom att kontakta din församling (se lista nedan). Då får familjen information om verksamheter och aktiviteter. 

    Läs mer om dop här

Dop på norra Gotland

Att få ett barn är en stor, stor glädje. För många familjer är det en självklarhet att låta döpa barn, som en härlig välkomstrit till jorden och för att bli en del av den världsvida kyrkan. Många döps som små, men ibland väljer man att vänta.

Dopet i Visby domkyrkoförsamling

Dopet är en fest! Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Stenkumla församling - dop

Dop kan firas i våra vackra kyrkor i Stenkumla, Träkumla och Västerhejde samt i Vibble kapell eller annan plats. Hör av er till pastorsexpeditionen (0498-262055) eller direkt till någon av prästerna för att boka tid för dopet, och för att mötas och planera dophögtiden, bl a välja vackra psalmer och annan musik. Vibble gård kan ni boka för dopkalaset. Vi lånar också ut dopdräkt.. Det kostar inget att bli döpt i Svenska kyrkan.

Romakloster pastorat - dop

Välkommen till Romaklosters pastorat som omfattas av församlingarna Dalhem, Vänge, Östergarn, Roma, Björke, Akebäck, Follingbo, Barlingbo, Endre och Hejdeby Romaklosters pastorsexpedition Visbyvägen 33 B plan 2 (samma hus som Bibliotek och Apotek) i Roma Våra telefontider är tis -tor 10-12 Tel.nr 0498-500 31

Eskelhem pastorat - dop

Pastorsexpeditionen i Eskelhems prästgård är öppen för besök och telefonsamtal onsdagar och fredagar 9-11 och ofta även andra tider. Telefonnummer 0498-26 65 25. E-post eskelhem.pastorat@svenskakyrkan.se

Dop i Klinte pastorat

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

Fardhem pastorat

fardhems.pastorat@svenskakyrkan.se

Garde församling - dop

Dopet är en gåva där Gud lovar att vara oss nära hela livet. Dopets djupaste innebörd kan sammanfattas i ordet samhörighet och är ett sätt att lägga ditt barn eller dig själv i Guds hand. I Garde församling kan du eller ditt barn bli döpt i någon av våra fem medeltida kyrkor. Ni går tillsammans genom kyrkan fram till dopfunten, det blir en vandring från vardagslivet till dopet.

Burs pastorat - dop

När en människa ska döpas samlas familj och vänner i kyrkan eller på den plats där dopet ska ske. I många kyrkor brukar den som ska döpas, föräldrar och faddrar gå tillsammans genom kyrkan fram till dopfunten. Det blir en vandring från vardagslivet till dopet.

Sudrets pastorat - dop

Besöksadress: Prästgårdsvägen 47 Havdhem Postadress: Box 4, 623 16 Havdhem ÖPPETTIDER PASTORATSEXPEDITIONEN: måndag-torsdag kl. 10-12 Växel: 0498-28 77 00 Epost: sudrets.pastorat@svenskakyrkan.se

Här finns Svenska kyrkan i utlandet

Vill du fira gudstjänst på svenska, hitta gemenskap eller prata med en präst? Här hittar du Svenska kyrkans församlingar och verksamhetsplatser utomlands.