Metoder för bränning och applicering av tjära - Om appliceringsmetoder och framställning av tjära på Gotland
2018 startades ett planerat 5 årigt projekt i samarbete mellan Gotlands Museum och Visby Stift.
Projektet fokuserar på att hitta förbättrade tjärstrykningsmetoder och prova dem i praktiken, nätverkande, kunskapsförmedling samt utvärdera katad tallskog som en råvaruersättning istället för gamla tallstubbar vid bränning av tjära. Resultateten har för varje år sammanställts i en rapportserie som bland annat spridits inom nätverk på Gotland för byggnadsvård och tjärbränning, nätverket Nordic Tar Network, och som länkar via Gotlands museums hemsida samt inom Svenska kyrkan.
Inledningsvis låg fokus på att göra en omvärldsanalys och hämta in kunskap om hur man kan bygga tjockare tjärlager samt att testa olika tjärblandningar. Ett testtak byggdes vid Museigården Norrbys i Väte med en skylt som berättar om projektet och de försök som pågår.
2019-20 har fokus varit ett fullskaligt test på Ganthem kyrka, avsluta katningen av skog samt göra en studie av ungs- och retortbränd tjära. Vi har presenterat våra resultat i samband med Nordic Tar Network träffar, Byggnadsvårdens konvent i Mariestad samt i andra lokala sammanhang samt anordnat utbildningstillfällen för verksamma byggnadsvårdsföretag på Gotland. Resultat har också publicerats som artiklar och vi har också medverkat i flera reportage.
Projektet har så här långt finansierats av Kyrkoantikvarisk ersättning, Länsstyrelsen Gotlands län, Samfälligheten Gotlands kyrkor och Prästlönetillgångarna i Visby stift. Kommande två år finansieras av Svenska kyrkans Kyrkounderhållsbidrag.
Tjära på Gotland rapport 2017
Metoder för bränning och applicering av tjära, delprojekt 2018
Metoder för bränning och applicering av tjära, delprojekt 2019
Metoder för bränning och applicering av tjära, delprojekt 2020
Metoder för bränning och applicering av tjära, delprojekt 2021
Metoder för bränning och applicering av tjära, slutrapport 2022