Bara ett stenkast från centrala Ystad ligger Gamla kyrkogården. Här vilar kända Ystadsprofiler, som levt långa och händelserika liv, sida vid sida med små barn som knappt hunnit starta sitt. Stora monument och små minnesstenar trängs på platsen och bär upp namnen på de avlidna. Många av gravarna är familjegravar som levt kvar i många generationer och som fortfarande än idag är aktiva.
Minneslund – ett ganska nytt koncept
Vid första anblicken kan man tycka att det mer ser ut som ett museum än som en aktiv begravningsplats. Men även om det inte längre går att kistbegravas på Gamla kyrkogården, så utför församlingen årligen cirka 150 urnsättningar varav åttio procent är i minneslunden.
Förr växte träd på ytan där dagens minneslund finns. När Gamla kyrkogården anlades år 1812 fanns det inga planer på att anlägga en minneslund. Inte heller när kyrkogården utvidgades 1848. Minneslund är ett relativt nytt gravskick som inte kom till Sverige förrän under slutet på 1950-talet.
1982 var det dags att börja anlägga minneslunden på Gamla kyrkogården i Ystad. Och bara fem år efter att den tagits i bruk, fick den ett nytt utseende, vilket är detsamma som finns nu.
Dags att bygga om
Drygt fyrtio år efter att minneslunden skapades är den yta som kan användas för gravsättning nästan helt fylld. Om inte Ystad-Sövestads församling gör något, kommer det inom ett par år inte längre vara möjligt att gravsättas i minneslunden på Gamla kyrkogården.
Därför ska minneslunden få ett nytt utseende. Eller snarare nygammalt. 2018 ritade Paul Reijer, på uppdrag av församlingen, ett förslag på hur platsen kan utformas. Förslaget innebär att man delvis går tillbaka till ursprungsidén med få rabatter och en gång som gör det möjligt att passera rakt igenom vid smyckningsplatsen. När arbetet är färdigt kan nya gravsättningar i minneslunden göras i omkring ytterligare tio år.
Stökigt men med hänsyn
I år drar arbetet med första etappen av tre igång. Det betyder att det blir lite stökigt under en period. Men, arbetet genomförs med hänsyn och på ett sådant sätt att det påverkar besökarna så lite som möjligt.
Information om de arbeten som pågår kommer att anslås på platsen. Du kan också läsa om det här på hemsidan när det blir aktuellt.
Rebecka Hansson, kyrkogårdschef