Lyssna

Jesus och julklapparna och de tre vise männen

Visste du att julklappen har sitt ursprung i de gåvor som de vise männen kom med till Jesus när han var nyfödd?

Kaspar, Melchior och Balthasar var de tre vise männen som kom till stallet i Betlehem med guld, myrra och rökelse. Vi firar detta på trettondagen, alltså tretton dagar efter jul, att trion – som sägs ha varit stjärntydare – hade följt stjärnan i öster hela vägen dit. Stjärnan som var ett tecken på att ett kungabarn hade blivit fött.

Innan de kom fram hade de tagit en sväng inom palatset där kung Herodes bodde. Herodes blev väldigt upprörd över att en annan kung tydligen skulle ha kommit till världen och bestämde raskt att det nyfödda lilla barnet skulle dödas!

Herodes hade själv ingen koll på var kungabarnet, Jesus, fanns och försökte därför lura Kaspar, Melchior och Balthasar att återvända till palatset efter sitt besök hos barnet och då avslöja var bebisen bodde.

Så blev det inte. Stjärntydar-trion fick en uppenbarelse i en dröm och valde helt sonika en annan väg hem efter att de hade överlämnat sina gåvor.

De vise männen har sedan många hundra år tillbaka också kallats heliga tre konungar, som representerade olika delar av världen.

Hur gick det sen för de tre vise männen? Jo, enligt vissa källor finns deras reliker numera i domkyrkan i Köln, förvarade i ett vackert relikskrin.

De heliga tre konungarna, de vise männen, stjärntydarna – kärt barn har många namn – var förr också populära helgon som beskyddade resenärer och pilgrimer. Deras namn fanns på föremål som ringar och dryckeskärl, vilket gav skydd åt dess ägare. För många av oss är de kanske mest kända eftersom de är tre viktiga figurer i julkrubban, som står i många hem.

Men, är det inte jultomten som kommer med julklapparna nuförtiden? Jultomten här hos oss är en blandning av den gamla gårdstomten och en ärkebiskop som levde i slutet av 200-talet och som var känd för att vara oerhört generös.

Efter sin död helgonförklarades han och blev känd som Sankt Nikolaus. Tänk gärna lite extra på honom den 6 december då han har namnsdag.

(Källor: historiska.se, svenskakyrkan.se)