Lyssna

Kyrkans byggnadshistoria

I S:ta Maria kyrka samsas tre olika byggstilar.

S:ta Maria kyrka är ett bra exempel på flera olika epokers kyrkliga, politiska, ekonomiska och sociala förhållanden.
Här samsas tre olika byggstilar: romansk, gotisk och renässans.
En relativt liten del finns kvar av den ursprungliga kyrkan från 1200-talet.
Det mesta vi ser idag tillkom på 1600-talet.

Katolsk basilika i romansk stil

Den ursprungliga kyrkan byggdes i början av 1200-talet som en katolsk basilika i romansk stil med tre skepp, det vill säga ett högre mittskepp och två lägre sidoskepp med ribblösa kryssvalv.
Detta var en ganska ovanlig byggnadsform i Skandinavien vid den här tiden. Byggnadsmaterialet var rött handslaget tegel och Komstads-kalksten, som är en mörkgrå till svartgrå kalksten.
Den ursprungliga kyrkans mittskepp sträckte sig från dagens kortrappa till pelaren där predikstolen står idag.

Storm förstörde kyrkan

Under en storm den 20 april år 1648 störtade kyrkans torn samman och drog med sig kyrkans västra del.
Ett nytt tvärskepp i renässansstil och ett nytt västtorn byggdes upp mot det som fanns kvar av det ursprungliga mittskeppet.
De stod färdiga år 1650 respektive år 1689-90 och är samma tvärskepp och torn som vi kan se idag.

Omfattande renoveringar präglade 1800- och 1900-talen

I början av 1800-talet beslutade man sig för att snygga upp kring kyrkan.
De gamla gravarna runt Mariakyrkan flyttades och en ny kyrkogård anlades väster om stadsvallen, det vi idag kallar Gamla kyrkogården.
Från och med nu förbjöds alla gravläggningar kring S:ta Maria kyrka.
Man kan ana den tidigare kyrkogården runt kyrkan genom de gräsbevuxna och förhöjda markytorna vid fasaden.

Kyrkan berövades sin ålderdomliga prägel

På 1830-talet ledde domkyrkoarkitekten i Lund, professor Carl Georg Brunius, en omfattande renovering av S:ta Maria kyrka.
Resultatet blev omfattande ingrepp som berövade kyrkan mycket av dess ålderdomliga prägel, inte minst utvändigt.

År 1886 ersatte Ystads stadsarkitekt Peter Boisen det gamla golvet som hade infällda gravstenar med ett nytt golv i betong.
Mycket av kyrkans invändiga utsmyckning som epitafier, krucifix och gravhällar togs bort eftersom de ansågs förfula kyrkan.

Kyrkan återställdes av Stadener och Wåhlin

S:ta Maria kyrka restaurerades igen år 1923-1924 för att man ville försöka återställa mycket av det som togs bort vid förra restaureringen år 1886. Kyrkoherde Sam Stadener och domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin ledde restaureringsarbetet.
På Jungfru Marie bebådelsedag år 1925 återinvigdes S:ta Maria kyrka i sin forna glans.

Ny renovering efter ett sekel

I början av november 2021 drog en omfattande och välbehövlig renovering av Mariakyrkan igång. Under våren 2022 var den färdig och kyrkan öppnades igen i början av maj, vilket firades med festmässa.

Lång process

Vägen från tanke, via nödvändiga beslut, till handling, är ofta lång i sammanhang som rör kyrkliga byggnader. Renoveringen av Mariakyrkan i Ystad är inget undantag från detta.

I slutet av 2018 antog kyrkofullmäktige i Ystad Sövestadsbygden budgeten, som innehöll de resurser som behövdes för att kunna genomföra renoveringen av stans största kyrka. Det vill säga den del av kostnaden som församlingen själv bär.

Startskottet hade avfyrats. Men, det är som sagt inget sprintlopp att renovera en kyrka.

En sammanställning på de åtgärder som planerades, skickades in till länsstyrelsen. Denna antikvariska konsekvensanalys, som det heter, måste göras enligt Kulturmiljölagen.

Rengöring, murning och fogning

Vad som planerades var att renovera interiören och fönsterna i Mariakyrkan. Samtliga väggar, tak, valv och fönster i vapenhuset, tvärskeppet, mittskeppet med kor, sidoskeppen och koromgången skulle få sig en dos av murning, fogning och putslagningar. Dock inte där det finns kalkmålningar, för dessa hanteras på ett speciellt sätt.

Nästa steg handlade om att ansöka om kyrkoantikvarisk ersättning från Lunds stift, det vill säga resterande del av den beräknade kostnaden.

I maj 2020 kom beskedet om kyrkoantikvarisk ersättning från Stiftsstyrelsen. Därefter kompletterades processen med ansökan om kyrkobyggnadsbidrag, vilket beviljades i mars 2021.

Upphandling måste göras

Finansieringen avklarad – då var det dags att sammanställa ett förfrågningsunderlag för att få in offerter på själva arbetet. I juni 2021 fick ett antal entreprenörer frågan och efter att anbuden öppnats i mitten av juli i år upphandlades Bröderna Bergström för uppdraget.

Särskilda metoder användes. Kyrkans lösa inventarier, som lampetter, psalm-nummertavlor, andra tavlor och lampor och allt möjligt, plockades undan och placerades skyddat. Samtliga vägg- och valvytor, med undantag för de medeltida dekorationsmålningarna, rengjordes. Konservatorer använde olika metoder för att få ytorna fina igen.

När många år av smuts hade försvunnit kunde Ystadborna njuta av en ljus och fin Mariakyrka igen.