Nästan alla har en relation till kyrkogården även om man inte själv har en nära anhörig som gått bort. Det kan till exempel vara att man är på kyrkogården i samband med ett dop, en vigsel eller en begravning men det kan också vara så att man bor i närheten av en begravningsplats och nyttjar den till rekreation och avkoppling efter jobbet, eller att man går en lunchpromenad med sin hund.
Men det kan också vara så att det bara är en plats man passerar när man är på väg någon annanstans, en lugn plats där man sätter sig ner på en bänk och vilar i vårsolen.
En del begravningsplatser, som till exempel Gamla kyrkogården inne i Ystad, besöks dagligen av många personer som är där av olika anledningar. Andra kyrkogårdar ligger mer enskilt och har endast ett fåtal besökare som kommer dit någon gång ibland.
Kyrkogårdarna bär historien
Kyrkogårdar runt om i Sverige är de platser som starkast vittnar om den historia som funnits i området. Man kan se vilka personer som bott där och vilka yrken de hade. Vill man veta om personen var rik och betydelsefull kan man titta på hur graven är placerad i förhållande till kyrkan och på hur stor gravsten personen har.
Man kan ana tragedier i byarna när epidemier dragit fram och många barn dött under samma år. Även kyrkogårdens struktur samt materialval och utformning av gravstenarna säger en del om platsens historia.
Som församling har vi en skyldighet att förvalta begravningsplatserna på ett sådant sätt att kulturmiljön och historien bevaras samtidigt som vi behöver utveckla dem och skapa attraktiva gravplatser för framtiden.
Till stöd för det fortsatta arbetet framåt skapar vi vård- och underhållsplaner som beskriver kyrkogårdens historia och kulturmiljö. Vi samråder med länsstyrelsen i en del frågor och ansöker om tillstånd för att få lov att genomföra förändringar som både nu och över tid kan påverka begravningsplatserna. Planerna ska också beskriva hur vi avser att utveckla begravningsplatserna och vilka gravskick som i framtiden ska finnas på respektive plats.
Skötsel och underhåll
Förutom vård- och underhållsplaner har församlingen arbetat fram skötsel- och trädvårdsplaner, dokument som ständigt förnyas och som ska hjälpa medarbetarna att i skötseln förvalta begravningsplatserna på ett sådant sätt att platsens historia bevaras.
I Ystad-Sövestads församling började arbetet med att ta fram nya vård- och underhållsplaner till samtliga av våra begravningsplatser under 2020 och dessa avser vi att färdigställa under året. En del av dem fokuserar mer på historien och det som har varit. Medan andra, mer aktiva kyrkogårdars planer, i detalj kommer att beskriva församlingens arbete framåt, till exempel hur vi tänker rent gestaltningsmässigt samt vilka gravskick vi i framtiden planerar att ha.
Lagar styr arbetet
Att detta arbete tar lång tid beror på att det är många lagar som behöver samverka så som till exempel begravningslag, kulturminneslag och arbetsmiljölag. Förutom det så behöver vi tänka på miljön i allt vi gör. Men det absolut viktigaste är att vi förvaltar och utvecklar våra begravningsplatser på ett sådant sätt att de blir attraktiva platser där ni i framtiden vill vila, att vi skapar trygga platser där ni finner ro.
Rebecka Hansson, kyrkogårdschef