Lyssna

Lär dig mer om: Kyrkoårets fem färger

Kyrkoårets fem färger är vitt, violett, grönt, rött och svart. Var och en av färgerna symboliserar något speciellt. Låt oss titta på dem, en i taget.

VITT betyder glädje och renhet. Denna färg lyfts fram under första advent, julen och tiden efter påsk. Första söndagen i advent är vit, men bara fram till klockan 18 då man byter till violett eller blått. Samma gäller för Kyndelsmässodagen och Marie bebådelsedag.

VIOLETT eller lila, är färgen som står för bot och ånger. Den symboliserar också förberedelse och därför är det lila som gäller under adventstiden i väntan på julen och under fastan, när vi väntar på påsken. Ibland går den lila färgen mer mot blått. Ofta används lila på Domssöndagen om man framhäver dagens allvar och eftertanken inför tidens slut.

RÖTT är blodets, kampens och martyrernas färg. Rött symboliserar också den helige Anden, vars högtid är pingsten, och färgen används vid helger som påminner om apostlarna. På annandag jul uppmärksammas martyrerna och även då används rött.

GRÖNT står för växande och mognad, men symboliserar även hopp. Gröna dekorationer används när temat är andligt växande och att hitta en djupare mening i sin tro. Trefaldighetstiden, eller åtminstone större delen av den, står just för detta och därför är denna period grön.

SVART är sorgens och dödens färg och är den färg som används vid minst antal tillfällen under kyrkoåret. På långfredagen då vi minns Jesu korsfästelse och död, är altarduken svart. Även på Alla själars dag, alltså söndagen direkt efter Alla helgons dag, kan svart användas. Vid begravningar kan också prästen välja en svart stola.

BLOMMOR OCH LJUS finns för det mesta på altaret. Antalet ljus varierar beroende på vilken söndag det är. Blommorna är olika sorter och färger. I Ystad-Sövestads församling avslutas tilll exempel skärtorsdagens mässa med att altaret dukas av, blommor, ljus och krucifix bärs ut. På altaret ställs en vas med fem röda rosor som symboliserar Jesu fem sår och en törnekrans läggs vid vasens fot.

På påsknatten i samband med tolvslaget dukas altaret igen. Ljus, krucifix och blommor visar att Jesus är uppstånden.

VARIATIONEN i dekorationer är lika stor som det finns söndagar och kyrkliga helgdagar under året. Ta gärna en extra titt på altaret när du deltar i gudstjänst eller mässa.