Lyssna

Liturgiska kläder – med gamla anor

Visst är det fina kläder som präster använder vid gudstjänst och mässa, men vad heter de olika plaggen egentligen? Och vad betyder de? Vi reder ut begreppen.

Ordet helhet är grundläggande när man ska prata om kläderna som prästerna har på sig. För den kristna tron handlar om hela livet, hela människan. Därför förmedlas budskapet inte bara med ord, utan med ljus, färger, textilier, musik, rörelser och riter.

Liturgi

Låt oss först börja med ordet liturgi. Det är grekiska och betyder ”lek inför Guds ansikte”. Liturgin kan beskrivas som ett slags rollspel där prästen spelar Kristi roll under mässan och gudstjänsten. Som person är prästen oviktig just då. Det är den hen representerar, Kristus, som betyder något. Detta manifesteras på ett särskilt sätt vid nattvard, dop och annat. Kläderna understryker rollen, prästen är bara en tjänare. Färgerna på en del av plaggen och delarna i klädedräkten, växlar under kyrkoåret.

Mässhake

Jesus bar mantel då han delade den sista måltiden med lärjungarna. Manteln återkommer i dagens prästskrud i form av den så kallade mässhaken.

Mässhaken används endast när det är mässa, alltså att det delas ut nattvard. Men, det är inget krav på prästen att ha mässhake då heller.

Alba, stola, singulum

Själva grundklädseln består av alban, som påminner om en vit klänning med luva. Över nacken hänger man en stola, som prästen får första gången vid prästvigningen, tillsammans med mässhaken. Stolan symboliserar Kristi ok. Runt midjan knyts ett singulum, ett repliknande bälte.

Röcklin

Många präster använder ett röcklin. Ordet betyder ”liten rock” och kommer från den tiden då det, framför allt här uppe i norra Europa, var ganska kallt i kyrkorna vintertid. Många bar päls utanpå sina prästkläder och hängde därför ett vitt röcklin, som likt alban ser ut som en vit klänning fast utan luva, utanpå pälsen. Stola bärs också till röcklinet.

Frimärket

Ett av de tecken som många präster bär till vardags, även när det inte är gudstjänst eller mässa, är något som ofta kallas för ”frimärket”. En vit prästkrage som ”sticker upp” ovanför halslinningen. Detta igenkänningstecken för prästämbetet hittar vi över hela världen och det har funnits i alla tider.