Lyssna

Så gick det i kyrkovalet

Kyrkorådets ordförande går in på sin andra mandatperiod och i kyrkofullmäktige får vi ny ordförande. Så gick det i kyrkovalet.

Med många års erfarenhet från kyrkans värld – som förtroendevald, församlingspedagog och körsångare bland annat, tvekade aldrig Anna-Lena
Weberup att ställa upp som ordförande i kyrkorådet för ännu en mandatperiod, nu för Kyrka tillsammans.

Redan när Anna-Lena Weberup med familj flyttade till Ystad för många år sedan, valdes hon in i kyrkofullmäktige och fick en ersättarplats i kyrkorådet. Det var en annan medlem i den kyrkliga kör hon var med i, som betonade vikten av att engagera sig. Och det ångrade hon aldrig.

Bred erfarenhet

Femton år senare fick hon anställning som församlingspedagog och valde då att sluta som förtroendevald. Men, strax före millenieskiftet var det dags att sluta som pedagog och hon återkom sedan som förtroendevald efter ytterligare nästan tio år. Förra mandatperioden valdes hon till ordförande i kyrkorådet och hon fortsätter på samma bana även denna period.

Hon har i det långa perspektivet verkligen sett hur kyrkan gått från att vara vad hon beskriver som ”en ganska sluten värld” till att bli betydligt mer öppen.
–Församlingen har utvecklats märkbart liksom Svenska kyrkan i sin helhet, säger Anna-Lena Weberup.

Till exempel har gudstjänstlivet öppnats för lekmannamedverkan, något vi idag tar för givet, och även den diakonala verksamheten har engagerat volontärer
och skapat större möjligheter för öppenhet mot människor och samhälle.

Projekt och pandemi

Förra mandatperioden var det stora projektet att renovera och öppna Latinskolan, som tillsammans med Mariakyrkan bildar ett kyrkligt centrum mitt i Ystad. Nu är det Mariakyrkans tur att få en ordentlig uppfräschning. De sista två åren i förra mandatperioden kantades av pandemin, vilket fick märkbara konsekvenser för kyrkans verksamhet.
–Vi fick ställa om och ställa in och söka nya och säkra sätt att mötas på. Gudstjänsterna blev digitala. Under de senaste två somrarna har vi firat gudstjänster utomhus i rosenträdgården vid Klostret och vid Kyrkstugan i
Sövestad. Dessa friluftsgudstjänster har av många upplevts som positiva med sin enklare form och en annan öppenhet. Men det finns också en längtan till
kyrkorummet och glädjen var stor när det återigen var möjligt att samlas i våra kyrkor.

Vad är speciellt med att vara ordförande i kyrkorådet?
– Jag vill framhålla att vi haft ett väldigt bra samarbetsklimat i kyrkorådet. Det är viktigt att fokusera på att gemensamt verka för församlingens bästa. Det betyder
inte att alla måste tycka lika. Viktigt att alla vill yttra sig och har förslag . För mig som ordförande är det viktigt att kunna fatta beslut i samförstånd. Under förra mandatperioden har vi inte gått till omröstning i någon fråga.

Vad står Kyrka tillsammans för?
–Vi är en partipolitiskt oberoende nomineringsgrupp som engagerar oss för hela församlingen, både för staden och landsbygden. Med Kristus som förebild
ska församlingen vara relevant i människors liv, såväl i lokalsamhället som i den världsvida kyrkan.

För Kent Mårtensson fanns det ingen tvekan inför, utan bara stolthet, att ställa
upp på socialdemokraternas nomineringslista till kyrkovalet 2021.
Det var första gången han engagerade sig i kyrkopolitiken. Kommunpolitik i Ystad
har han däremot större erfarenhet av efter att ha varit kommunalråd i staden.

Och det var just denna bakgrund som fick honom att ställa upp i kyrkovalet.
–Genom att jag varit engagerad politiskt i Ystads kommun har jag genom åren lärt känna många människor. På det sättet blir kontakterna alltid enklare och naturligare, säger Kent Mårtensson.

Han ser Svenska kyrkan som en god samhällsaktör som bidrar till att människor kan få hjälp och stöd i svåra situationer. En av Socialdemokraternas viktigaste frågor för denna mandatperiod är att diakoniverksamheten får mer resurser.
–Här görs otroligt viktiga insatser för människor som är i kris och behöver
stöd.

Personalens arbetsmiljö och trivsel är en annan fråga som Kent Mårtensson och hans grupp sätter högt upp på agendan, tillsammans med barn- och ungdomsverksamhetens fortsatta utveckling och att arbeta med klimatförbättringar genom att Svenska kyrkan minska påverkan på klimatet.

Vad har du för mål med ordförandeskapet?
–Att vi ska kunna ha ett bra samtalsklimat och alla ska ha möjlighet att uttrycka sina åsikter. Det är också viktigt att personalen får tillfälle att framföra sina synpunkter. Jag känner ett stort ansvar för att det fattas rätt beslut, eftersom verksamheten berör så många människor.