Lyssna

Vårfru – Waffel – vaffer – våfflor!

Jungfru Marie bebådelsedag infaller alltid den 25 mars, men som kyrklig högtid firas den på den söndag som infaller mellan 22 och 28 mars, såvida inte den söndagen är palmsöndagen eller påskdagen. I så fall infaller bebådelsedagen tidigare. Dagen kallades förr Vårfrudagen och har historiskt sett markerat den tidpunkt på året då det var dags att bruka jorden.

Förr fanns en sed som var knuten till kvällen före vårfrudagen. Seden var främst spridd i Värmland och Dalsland och bestod i att barnen gick runt och delade ut ”tranbrev”, teckningar av tranan som ansågs vara vårens budbärare. Vid vårfrudagen gick man till sängs utan att ha tänt ljus eftersom tranan ju hade kommit med ljuset.

Vårfrudagen har på senare tid ombildats till våffeldagen. Bakgrunden är troligen att vårfrudagen i vissa mellansvenska dialekter låter lite som ”vafferdagen”, vilket liknar det tyska ordet för våffla: Waffel.

Våfflor har anor sedan medeltiden, men likheten med dagens våfflor och dåtidens handlar mest om formen på dem. Dagens ingredienser som bland annat är vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt, var rena rama lyxen för många förr. I Värmland gjorde man till exempel våfflor med skrädmjöl istället. Skrädmjöl är ett fullkornsmjöl gjort på havrekärnor som rostats i vedeldade ugnar och sedan malts på stenar.