Till innehållet Till undermeny
Kyrkan i eftermiddagssol i mars.
Lyssna

Fresta församling

Välkommen till Fresta församling. En församling för hela livet i de östra delarna av Upplands Väsby.

Kalender

I kalendern hittar du öppna mötesplatser. Rubrikerna är klickbara, där kan finnas mer information om aktiviteten, länkar för kontakt eller anmälan mm. Klick, klick!

Hur sätter jag gränser med konsekvens?

24 april i Bollstanäs församlingshem. Föreläsare Jana Söderberg.

Valborgsfirande

kl 20.00 tänds brasan i Fresta pulkabacke

Svenska kyrkan i Upplands Väsby

Eds, Hammarby och Fresta församling - 1 januari 2026 går vi samman i en ny enhet - Upplands Väsby pastorat.

Själkänsla

Ibland är livet härligt, ibland känns allt fel. Det är så livet är. Och du är inte ensam om att känna som du känner. Välkommen till en webbplats som särskilt vänder sig till dig som är ung.

Konsertkalender

Musiken är viktig i Fresta församling. Här kan du lyssna till en av Sveriges äldsta orglar och det ges ett flertal olika konserter. Platsen är Fresta kyrka om inte annat anges.

Fastan

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron.

Gravrättsinnehavare sökes

Vi söker gravrättsinnehavare på Fresta kyrkogård

Skötselpaket

Fresta församling erbjuder flera olika gravskötselpaket.

Samtal och stöd

Att ibland kunna ta hjälp och stöd av andra är en styrka. Diakoner och präster har tystnadsplikt.

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd. Den 8–21 september 2025 är det kyrkoval. Om du fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan kan du påverka kyrkan genom din röst.

Du gör tre val 

I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.

Lokalt – val till kyrkofullmäktige 

Du väljer till kyrkofullmäktige i den församling eller det pastorat där du bor. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut. I valet till kyrkofullmäktige använder du vit valsedel.

Regionalt – val till stiftsfullmäktige 

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet. I valet till stiftsfullmäktige använder du rosa valsedel. 

Nationellt – val till kyrkomötet 

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Det kan röra allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. I valet till kyrkomötet använder du gul valsedel.

Rösta på en nomineringsgrupp 

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper. Du kan se vilka grupper och kandidater som ställer upp på svenskakyrkan.se/kyrkoval  

På valsedeln är det tillåtet att göra tre personkryss. 

Så här röstar du 

  • Förtidsröstning är möjligt i hela landet 8–21 september 2025. 
  • Brevröstning med post eller bud – om du inte själv kan ta dig till vallokalen eller om du befinner dig utomlands. 
  • Budröstning – om du ska vara bud åt någon annan hämtar du ett brevröstningspaket på en församlings- eller pastorsexpedition.
  • På valdagen den 21 september 2025 röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort. Du får hem röstkortet några veckor före valet.

Viktigt: Ta med ditt id-kort!