Till innehållet Till undermeny
Lyssna

Svenska kyrkan, Kiruna pastorat

Samhörighet, glädje, kärlek och frid

Kiruna pastorat bildades 2014 med Jukkasjärvi, Karesuando och Vittangi församlingar.  Det bor närmare 23 000 människor inom pastoratets gränser. De flesta, ca 18 000 bor i tätorten Kiruna och resten i och runt ett 50-tal byar.  

Kiruna pastorat har en yta på 20 553 kvadratkilometer och är mångkulturellt.
Samisk, tornedalsk, finsk- och svensk kultur dominerar men här finns också
många människor med rötter långt från Sveriges gränser.

Läs mer om Kiruna pastorat

Kiruna kyrka flyttas den 19-20 augusti

Flytten av Kiruna kyrka är en världsunik händelse och äger rum under två dagar mellan den 19-20 augusti 2025. Flytten livestreamas och en rad aktiviteter kommer att anordnas i anslutning till evenemanget.
– Vi vill göra något som får alla att känna sig inkluderade och att det blir ett fint avsked till den ursprungliga platsen, säger Stefan Holmblad Johansson, projektledare för kyrkflytten på LKAB. 

Kiruna kyrka har utsetts till Sveriges vackraste byggnad och har ett stort kulturhistoriskt värde. Nu ska den samt tillhörande klocktorn flyttas med någon veckas mellanrum. Anledningen är gruvbrytningen i LKAB:s järnmalmsgruva, som påverkar det område som idag räknas som gamla centrum där kyrkan är placerad.

Kiruna kyrka blir den största byggnad som flyttas i den samhällsomvandling som började planeras för över 20 år sedan och som har rönt stor uppmärksamhet världen över. Hittills har 23 kulturbyggnader flyttats. Kyrkflytten kommer att sändas live på webben och omgärdas av olika aktiviteter i samband med arrangemanget.

– Det är en viktig och nogsamt planerad flytt och nu närmar vi oss målet. Kyrkan är unik och betyder mycket för många utöver att vara ett landmärke för Kiruna, och vi vill ge möjlighet till alla att kunna följa och bli en del av denna historiska händelse, säger Stefan Holmblad Johansson.

Kyrkan är noggrant undersökt ur flyttperspektiv för att kulturvärdena ska hanteras på bästa sätt, bland annat att säkerställa att altartavlan och orgeln flyttas varsamt. Kyrkbyggnaden, som är omkring 40 meter bred och väger 600 ton, kommer att lastas upp på en trailer och flyttas i sin helhet utmed en flyttväg som blir cirka 5 kilometer lång och 24 meter bred där förarbetet med att bredda vägar har pågått under ett år.

Den nya hemvisten mellan kyrkogården och nya centrum är ett område valt med omsorg, i nära dialog med församlingen, kommunen och länsstyrelsen. En helhet kommer att skapas då fler byggnader som församlingshemmet och andra kulturbyggnader kommer att flyttas.

– Det känns stort och fint att kyrkan ska få flytta till sin nya plats och komma hem. Under hela denna resa så har vi haft en god dialog med LKAB och kommunen och nu längtar vi och ser fram emot att få öppna kyrkan igen och få ett levande församlingsliv på den nya platsen, säger Lena Tjärnberg, kyrkoherde i Kiruna pastorat.

– Att flytta Kiruna kyrka, en byggnad med den digniteten, är en historisk händelse såväl i Kiruna som i hela landet. Den har alltid varit en trygg plats och en vacker byggnad som vi alla är stolta över. Vi är glada över att kunna erbjuda en ny fantastisk placering i närheten av Kirunas nya stadskärna, där byggnaden får fortsätta lysa. Det kommer att bli otroligt spännande att följa flytten av kyrkan, säger Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku.

Veidekke har fått uppdraget att flytta kyrkan med dess klocktorn och utför även anläggandet av flyttvägen samt mark- och infrastrukturarbeten inklusive grundläggning för kyrkan på den nya platsen. Efter själva flytten återstår arbete med att ställa i ordning kyrkan och klocktorn på nya tomten samt med att återställa flyttvägen och den gamla tomten.

- Det är ett väldigt inspirerande och ärofyllt uppdrag att få ta hand om dessa byggnader som ligger alla så varmt om hjärtat. Och roligt att själva flyttdagarna börjar närma sig, säger Mathias Rönnholm, regionchef Veidekke Anläggning Nord.

Viktigt att påpeka är att väder kan påverka flyttdatum.

Nyheter

  1. Vi söker valförrättare och röstmottagare till kyrkovalet 2025

    Publicerad 11 april 2025

  2. Se filmer om kyrkflytten

    Publicerad 24 januari 2025

    Kiruna kyrka, en av Sveriges mest ikoniska byggnader, står inför en stor förändring. På grund av gruvbrytningen måste kyrkan flyttas för att säkerställa dess framtid. Följ med på resan och se hur vi tillsammans bevarar ett viktigt kulturminne för framtiden!

  3. Äntligen fick de komma tillbaka till Akamella

    Publicerad 20 augusti 2024

    Den 18 augusti återbördades kvarlevor efter 23 personer till Akamella ödekyrkogård. Efter 146 år fick de äntligen komma i jorden igen. Det skedde vid en välbesökt ceremoni i skogen alldeles intill Muonioälven och finska gränsen.

  4. Nätvandrarchatten

    Publicerad 30 maj 2024

    För dig mellan ungefär 12-25 år

  5. SVT-serie om övergrepp gentemot svenska tornedalingar

    Publicerad 17 november 2023

Digitala gudstjänster

Välkommen att fira gudstjänst på webben! Här hittar du gudstjänster samt kortare andakter och böner som spelats in i våra församlingar.