Text: Carina Sundberg, präst och teologie doktor
Ensamheten är en del i att vara människa
Ensamhet, isolering, karantän. Det finns många situationer då det går att känna sig isolerad och utanför. Men ensamhet drabbar inte enbart som något negativt. I kristen tradition ses ensamhet som en oundviklig del av vad det är att vara unik människa. Ingen kan fly sig själv eller leva åt någon annan. I detta finns en gåva, en kamp och en uppgift, eller kallelse.
Ensamhetens gåva och uppgift
Gåvan handlar om att Gud ger oss livet, dag för dag. Och Gud har lovat att alltid finnas med oss, hur vår livssituation än ser ut. Det gäller också i ensamheten.
Kampen handlar om att vi är ansvariga i världen. Vi är ansvariga för oss själva, våra medmänniskor och skapelsen.
Uppgiften, eller kallelsen, handlar om att också i ensamheten vara öppna för mötet med Gud och skapelsen.
Det finns olika sorters ensamhet
Det finns olika sorters ensamhet. Ibland är den självvald: stunden innan alla vaknar, promenaden, bilturen, att försjunka i eget arbete.
Annan ensamhet väljer vi inte. Vi mister en älskad, blir arbetslösa, tvingas flytta, blir sjuka, längtar efter en partner eller saknar ett nära sammanhang där det känns att ”här får jag vara den jag är”.
En del människor osynliggörs eller isoleras i skolan eller på arbetsplatsen. Vissa drabbas av våld i sina nära relationer. Andra människor drar sig undan av rädsla, osäkerhet, skam, skuld och en livshistoria som tynger. Ensamhet i grupp kan vara väl så svår som den ensamhet som beror på att vi saknar samhörighet.
I vårt land vilar mycket på den enskilde. Medan det i andra kulturer kan vara gruppen som gör att man ”finns”. Det kan vara familjen, släkten, klassen, gänget, den digitala gemenskapen eller församlingen. Där kan det vara som om sammanhanget tänker, handlar och väljer åt oss, kanske genom hela livet.