Längre ned på sidan finns en fördjupande text om religionsteologi.
Kristna får ofta frågor om hur vi ser på andra religioner och religiösa traditioner. Frågorna är viktiga, inte minst för att människor med olika religiös bakgrund ska kunna leva tillsammans och lära av varandra. Området kallas religionsteologi eller religionsdialog.
Idag är det lätt att ha kontakt med olika delar av världen. Det innebär att vi kan kommunicera med människor som tillhör olika religioner och kulturer på ett sätt som vi inte kunde förut. I vår tid flyttar även människor i större utsträckning vilket också ger fler insikter om andra människors tro och liv. Det för med sig att kristen tro ställs i relation till andra religioner på ett nytt sätt.
Svenska kyrkan rymmer en religionsteologisk bredd, ingen enskild ståndpunkt företräder ensam hela Svenska kyrkans hållning. Men ett citat från Guds vägar, ett dokument som kyrkomötet antog 2001 ger vägledning:
”Djupast sett rymmer alla religioner något hemlighetsfullt, vars innersta väsen ingen kan utröna. Kanske är insikten om detta viktigare för all dialog än ambitionen att söka klarlägga vari skillnader och likheter mellan de olika trostraditioner består. När stoltheten över den egna traditionen kombineras med ödmjukhet inför både det egna och andras arv, kan ett verkligt samtal börja.”
I biskopsbrevet De kyrkliga handlingarna i en mångreligiös kontext skriver också Svenska kyrkans biskopar om kristen identitet i relation till olika religiösa traditioner.
Läs också vad prästen Marika Palmdahl skriver i texten Religionsdialog för tillitens skull.