Lyssna

Kyrkoval

För att rösta i kyrkovalet behöver du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Kyrkovalet 2025 äger rum söndagen den 21 september. Här kan du läsa mer om hur du kan engagera dig!

Påverka genom att rösta i kyrkovalet!

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025. 

År 2000 skildes Svenska kyrkan från svenska staten. Sedan dess ansvarar Svenska kyrkan själv för kyrkovalet, som äger rum vart fjärde år. I kyrkovalet röstar väljarna om vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren. 

Vad kyrkovalet handlar om

Svenska kyrkan är Sveriges största trossamfund med 5,5 miljoner medlemmar. Den kristna grunden innebär ett engagemang för alla människors värde och värdighet och för ett aktivt miljö- och klimatarbete.

Som medlem bidrar du till gemenskap, glädje, fördjupning och sammanhang för dig själv och andra, till exempel genom dop, bröllop, andra gudstjänster, öppen förskola, barn- och ungdomsverksamhet, körer och konserter.

Du bidrar också till att bevara vårt gemensamma kulturarv, i form av byggnader och traditioner och du är med och stödjer kyrkans sociala arbete för människor i utsatthet, ensamhet och sorg.

Varför kyrkovalet finns

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd och beroende av människors engagemang. Alla är välkomna att ta initiativ och dela ansvar. 

En församlingar har självstyrelse men är samtidigt en del av ett stift och Svenska kyrkan som trossamfund. Kyrkofullmäktige är högsta beslutande organ i församlingen och dess ledamöter väljs vid kyrkovalet vart fjärde år. För varje församling finns ett kyrkoråd som utses av kyrkofullmäktige och fungerar som församlingens styrelse.

 

 

Ställ upp som förtroendevald och var med och påverka din kyrka!

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd med kyrkoval vart 4:e år. Då röstar medlemmarna om vilka som ska vara med och bestämma de kommande fyra åren. De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper och motsvarar ungefär partierna i de allmänna valen.

Svenska kyrkan är uppdelad i församlingar med självstyrelse. I en församling är kyrkofullmäktige högsta beslutande organ och dess ledamöter väljs vid kyrkovalet för en mandatperiod på fyra år. Kyrkofullmäktige väljer sedan en styrelse, ett kyrkoråd, för församlingen. I Åkerbo församling består kyrkofullmäktige av 25 ledamöter plus suppleanter som sammanträder två gånger per år.  

Nu söker vi fler engagerade! 

För att bli vald till kyrkofullmäktige vid kyrkovalet krävs att du är medlem i Svenska kyrkan, är döpt eller är/har varit förtroendevald, har fyllt 18 år senast på valdagen och är kyrkobokförd i den församling där du ställer upp som kandidat. 

Du som vill ställa upp som kandidat eller vill veta mer om vad det innebär att vara ledamot i kyrkofullmäktige kan kontakta de nomineringsgrupper som är representerade i Åkerbo församling innevarande mandatperiod år 2022–2025. Du kan också välja att starta en ny nomineringsgrupp tillsammans med andra som vill bidra till att forma Åkerbo församlings framtid, se länk längre ner på sidan. 

Följande nomineringsgrupper är representerade i Åkerbo församling innevarande mandatperiodframtid;

Kontakta Centerpartiet

Bengt Johansson

Bengt Johansson

Kontakta Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)

Ida Johansson

Ida Johansson

Kontakta Vänstern i Svenska Kyrkan

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Så styrs församlingen

Vart fjärde år är det kyrkoval. Då har du som är medlem i Svenska kyrkan möjlighet att rösta på vilka du vill ska sitta i kyrkofullmäktige och styra församlingen. Läs mer om hur Åkerbo styrs idag.

Nomineringsgrupper i Åkerbo

Här presenteras de nomineringsgrupper som idag sitter i kyrkofullmäktige och tillsammans styr Åkerbo församling.

Tidigare valresultat i Åkerbo församling

Kyrkovalet 2021

19 september 2021 var det kyrkoval. Här kan du se valresultatet.

Rekordmånga röstade i kyrkovalet!

Hela 19 % av de röstberättigade i Åkerbo röstade i 2017 års kyrkoval, en ökning med 8 procentenheter jämfört med 2013. Klicka här för att läsa mer om valresultatet, församlingens förtroendevalda och hur du gör för att engagera dig.

Kyrkovalet 2013

Här ser du resultatet i kyrkovalet 2013 samt vilka som sitter i kyrkofullmäktige och kyrkoråd under mandatperioden 2014-2017.

Svenska kyrkans nationella sidor om kyrkovalet

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025. Informationen på webbplatsen uppdateras fortlöpande.