Längre ner på sidan, under beskrivningen av de organ som arbetade nationellt innan Svenska kyrkan hade en nationell nivå, finns listor med förteckningar över det materialet som finns tillgängligt i arkivet på kyrkokansliet i Uppsala – Svenska kyrkans nationella kansli.
Arkiverat material från tiden före år 2000
Arkiverat material från år 2000 och framåt
Arkiv över övriga nationella organ
Arkiv över kyrkomötet och ombudsmötet
De ledde kyrkan nationellt
Biskoparna
Före början av 1990-talet var ärkebiskopen i första hand biskop för ärkestiftet, Uppsala stift. Men ärkebiskopen och tillfälliga biskopsmöten arbetade i viss mån på den nationella nivån före 1910.
Diakonistyrelsen och centralrådet
År 1910 bildades Svenska kyrkans diakonistyrelse. Den var ett inspirations- och serviceorgan för församlingarnas frivilliga församlingsarbete, det vill säga verksamhet som inte reglerades i lagar.
Svenska kyrkans diakonistyrelse bytte 1966 namn till Svenska kyrkans centralråd för evangelisation och församlingsarbete.
Diakonalstyrelsens och centralrådets arkiv för åren 1910–1984 finns på Riksarkivet.
Den nationella nivån tar form
Åren 1983–1984 bildades Svenska kyrkans centralråd och Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet (SFRV). Därmed började Svenska kyrkans nationella nivå ta form.
Centralstyrelsen
Centralstyrelsen var en statlig förvaltningsmyndighet och kyrkomötets beredande och verkställande organ. Ärkebiskopen var ordförande. Övriga ledamöter utsågs av kyrkomötet.
Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet (SFRV)
Stiftelsen för rikskyrklig verksamhet var Centralstyrelsens motsvarighet för det frivilliga arbetet i Svenska kyrkan. Dess styrelse utgjordes av samma personer som centralstyrelsen. De arbetade på uppdrag av ombudsmötet. SFRV var uppdelad i nämnder som ansvarade för olika delar av frivilligarbetet.