Lyssna

Begravning

När du förlorat någon som står dig nära blir det ofta mycket att stå i. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska – att berätta för andra, att beställa kista och att ordna med begravningen. Samtidigt behöver sorgen få ta sin plats och tid.

Det finns många ord för döden – en del drastiska, andra undvikande. Ett vackert uttryck är att en person gått ur tiden. Riter som har med döden att göra har varit viktiga för människor i alla kulturer och epoker och är det även för oss idag.

Sorgehuset bestämmer och kan antingen göra mycket själva, eller så kan man överlåta mycket eller allt praktiskt till en begravningsbyrå. Här finns lite information för dig som har förlorat någon närstående.

Läs mer om vad Dannemorabygdens församling erbjuder efter begravningen här.

NÄR?

Det är inte nödvändigt, men oftast tar man i ett tidigt skede hjälp av en begravningsbyrå för att ordna exempelvis kista och transporter. Via telefon eller besök på vår expedition bokas tid och plats för begravningsakten, gravplats och eventuell minnesstund i Kyrkans Hus. Stora salen i Kyrkans Hus kan även användas för borgliga begravningar.

Om begravning i Svenska kyrkan bokas så kommer den präst som ska leda begravningen att kontakta sorgehuset. Man bestämmer tid för samtal, som oftast i hemmet eller i Kyrkans hus. Då planeras begravningsgudstjänsten, psalmer och musikalisk utsmyckning väljs och eventuell kontakt med kyrkomusiker kan tas. Samtalet är också en möjlighet för sorgehuset att berätta om den som dött och ge prästen möjlighet att skapa relation till närstående, allt för att kunna vara ett stöd under begravningen och tiden därefter.

Begravningsgudstjänster i Dannemorabygdens församlings kyrkor hålls som regel på fredagar kl 11 och kl 14 (ej jordbegravning på eftermiddagen av praktiska skäl) eller ibland på onsdagar kl 11.

Enligt Begravningslagen ska döda begravas i jord eller kremeras inom 30 dagar, och urnsättning av aska ska ske inom ett år efter kremeringen.

VAR?

Kyrkorummen i Dannemora, Film, Morkarla och Österbybruk liksom Stora salen i Kyrkans Hus lämpar sig väl för begravningar. Läs vidare här.

Dannemora församling har tre kyrkogårdar där alla har rätt att gravsättas. Gravrätter handhas av expeditionen i Kyrkans Hus.

Det finns fyra olika gravskick: kistgrav, urngrav, askgravplats och minneslund.

Läs mer om våra kyrkogårdar och de olika gravskicken här.

HUR?

Vid en begravning finns det många beslut att ta. Några av dem handlar om val av kista och hur den ska dekoreras. Ett miljövänligt och billigare alternativ är att låna församlingens bårtäcke

Kistläggning

Om exempelvis en äldre familjemedlem dött i kretsen av sina nära och kära, så kan det vara en möjlighet att tillsammans med begravningsentreprenören klä den döda vackert och placera kroppen i kistan, så kallad kistläggning. Även barn kan delta och också skicka med en teckning eller något annat minne i kistan.

Bisättning och visning

Före begravningen placeras kistan i ett kapell eller bårhus i anslutning till kyrkan där begravningen ska äga rum, så kallad bisättning. Där finns det möjlighet att se den döda en sista gång. Visningen kan också ske inne i kyrkan någon timme före begravningen, innan alla begravningsgästerna kommer.

Efter att prästen i slutet av begravningen har lyst frid över den döda (se nedan), så öppnas inte kistan mer.

Begravningsgudstjänsten

En begravningsgudstjänst i någon av församlingens kyrkor följer Svenska kyrkans ordning för begravning och brukar vara mellan en halvtimme och en timme beroende av antal gudstjänstfirare och musikaliskt innehåll. Det som gör varje begravning unik beror på vem som begravs och valet av psalmer och musik. En begravning innehåller minst två psalmer. Psalmer och övrig musik bestäms i samråd mellan sorgehus, präst och musiker.

Efter inledande klockringning, musik och psalmsång håller prästen det så kallade griftetalet. I mitten sker överlåtelsen, då prästen säger ”Av jord har Gud skapat dig…”,följt av bibelord och begravningsbönen. Här kan även mer musik eller psalmsång förekomma, och vi ber gemensamt Herrens bön, ofta i den äldre översättningen som börjar ”Fader vår som är i himmelen”. Om avskedet sker inne i kyrkan, så avslutas det med att prästen lyser frid över den döda. Allra sist avslutande sång och musik samt klockringning.

Musikvalen kan både återspegla den avlidnas liv och stundens karaktär. Ambitionen för tjänstgörande musiker är att vara så lyhörd och tillmötesgående som möjligt mot närståendes önskemål. Under fliken Musik som berör finns många exempel på stycken som förekommer i sorgesammanhang (markerade med asterisk *).

JORDBEGRAVNING

Vid jordbegravning så sker vanligen inte avskedet inne i kyrkan. Under klockringning eller avslutningsmusiken bärs kistan ut till graven av ett bärarlag, som består av 6 personer. Familjen och nära vänner kan bära själva, eller så ansvarar församlingen för bärare. Om själva graven inte är i direkt anslutning till kyrkporten så används en vagn, en så kallad katafalk, för att rulla kistan över kyrkogården.

Efter att kistan sänkts i graven går alla fram och tar avsked, och prästen avslutar begravningen med att lysa frid över graven.

När alla deltagare lämnat kyrkogården förseglas graven av personalen på kyrkogården. Jord läggs över kistan och blommor och utsmyckning läggs till rätta.

KREMATIONSBEGRAVNING

Kremationsbegravning är numera den allra vanligaste begravningsformen. Mot slutet av gudstjänsten får alla tillfälle att ta avsked av den döda genom att gå fram till kistan. Man kan ha med en liten blomma eller handbukett som man lägger på kistan. Barn kanske har med sig en teckning. Det förekommer också att någon väldigt personlig sak läggs på kistan.

Kremationsbegravningen avslutas vanligen med att kistan står kvar och att alla deltagare lämnar kyrkan under klockringning. En vacker variant är att kistan bärs ut till en väntande begravningsbil som sedan glider iväg inför alla som deltagit i begravningsgudstjänsten.

URN- OCH ASKSÄTTNING

Efter 1-2 veckor kommer urnan med aska till församlingen. Sorgehuset kontaktas och kan boka tid på församlingens expedition för urnsättning, som kan ske såväl vardagar som helger. Under klockringning bärs urnan ut till graven av anhörig, vaktmästare eller präst. Bibelord, bön eller psalmsång kan förekomma. De anhöriga ges egen tid vid graven innan den förseglas.

Dannemorabygdens församling har askgravplatser på alla kyrkogårdar. En askgravplats är ett mellanting av urngrav och minneslund. Vid jordsättning i askgravplats får anhöriga vara närvarande. Vid jordsättning i minneslund får endast kyrkogårdspersonal vara närvarande vilka gräver ner askan ner under värdiga former.

AKT MED URNA

Om kroppen har kremerats innan begravningen och askan ska gravsättas i en askgrav eller minneslund, går det att hyra en urna av Dannemorabygdens församling. Urnan som är formad som ett ägg är tillverkad i ek och framtagen 2020 av träkonstnär Stefan Forsberg.

Tygpåsen med askan, det så kallade askvaret, läggs i urnan inför begravningen. Efter begravningsaktens slut tas askvaret med askan ur och jordsätts i askgravplatsen eller jordsätts i minneslunden (se vidare ovan). Urnan kostar 300 kronor att hyra.

EFTER BEGRAVNINGEN

Minnesstund

Att samlas efter en begravning är viktigt men inte nödvändigt. Då finns möjligheten för familjen att träffa släkt och vänner och för alla att under såväl skratt som tårar få dela minnen och det liv som varit och visa att livet fortsätter.

Tacksägelse – ljuständning

Veckorna runt begravningen kommer en inbjudan till tacksägelse i en gudstjänst. I gudstjänsten meddelas att en medlem av församlingen har avlidit. Namnet på den som dött läses upp i förbönen, ett ljus tänds och kyrkklockorna ringer en tacksägelseringning. Oftast sker tacksägelsen i den kyrka där begravningen skett.

Leva vidare-grupp

Några månader efter att begravningen ägt rum får sorgehuset en inbjudan till leva vidare-grupp. Det är en inbjudan till samtal om sorgen och det som har varit och kommer att vara livet. Gruppen träffas fem gånger och leds av präst och diakon.

Läs mer om Leva vidare-grupp här.

Minnesgudstjänst

Några veckor innan Allhelgonahelgen skickas en inbjudan till minnesgudstjänst till den som varit kontaktperson vid begravningen. Inbjudan till minnesgudstjänsten går ut för alla som har avlidit sedan den senaste allhelgonahelgen och haft begravning i våra kyrkor.

Inbjudan går även till den som haft en borgerlig begravning eller till den som har haft begravningsgudstjänst i en annan kyrka, men gravsatts på någon av våra kyrkogårdar.

Minnesgudstjänsten utformas med mycket musik, ljuständning med uppläsande av de dödas namn samt ett hoppets och tröstens evangelium. Minnesgudstjänster hålls i Morkarla, Film och Dannemora. Inbjudan blir till den kyrka där begravningsgudstjänsten hållits eller där gravsättning skett.

 

Gå till toppen av sidan