TAIZÉ 9-17 augusti 2025
Nu är det dags igen! Vi åker till klostret Taizé i östra Frankrike med Svenska kyrkan i Vallda, Släp och Kullavik! Det är den elfte Taizéresan vi gör sedan ”premiären” 2010!
I år åker vi lördagen den 9e augusti och kommer hem igen söndagen den 17e augusti. Hoppas du vill följa med!
Vi åker i en egen abonnerad buss och resan tar 24 timmar enkel väg. På vägen ner umgås vi och har det trevligt, sover, tittar på film och passerar Danmark, Tyskland, kanske Luxemburg och till slut Frankrike!
Anmälan sker senast den 1 juni och resan är öppen för aktiva ungdomar i Särö Pastorat. OBS: du ska vara äldre än 16 eller fylla 16 under 2025. Du anmäler dig längst ner på denna sidan!
I år gör vi resan i samarbete med Fjärås-Förlanda församling, och delar buss med dem.
Hur är det där..?
Taizé är en liten mysig by som ligger inbäddad bland kullarna i östra Frankrike. Klostret startades på 1940-talet av en man kallad Broder Roger, som dog i klostret 2005. I Taizé bor det nu ca 100 bröder och några få nunnor som lever i ett närliggande nunnekloster. Bröderna leder bibelstudier och är ansvariga för de gudstjänster som man går på. Nunnorna hjälper mest till med medicin och specialkost. Idag besöker tiotusentals ungdomar Taizé varje år för att ta del av gemenskapen. Under högsäsongen, juli-augusti, kan där vara upp till 6000 ungdomar per vecka.
Vad gör man i Taizé?
Livet i Taizé kretsar kring bönen. Morgon, middag och kväll möts man i Försoningskyrkan och ber, sjunger och reflekterar. Taizés mässor och böner skiljer sig en hel del från våra traditionella mässor i Svenska kyrkan. Det är mycket musik och sångerna är väldigt enkla, men med många stämmor. Det är morgonbön precis före frukosten och middagsbön precis före lunchen, men kvällsbönen är faktiskt efter middagen.
Under dagarna möts man i bibelstudium med ungdomar från hela världen, där man får samtala om livet, tron och allt mellan himmel och jord. Alla som är på Taizé hjälps också åt att driva verksamheten genom att ”jobba”. Jobben skiljer sig väldigt mycket åt, allt från att diska till att bära lådor eller pyssla i trädgården. På jobben träffar man också nya människor och lär känna nya vänner genom att jobba tillsammans.
Efter kvällsbönen är man fri att gå och lägga sig, sitta kvar i kyrkan och sjunga och be, eller gå till Oyak. På Oyak säljs fika till en billig peng och ungdomar möts över ett kortspel, en folkdans eller för ett samtal i glasskön. Oyak stänger ca 23:00 och då är det lagom att gå och lägga sig för att orka upp till morgonbönen!
Citat från Särö pastorats ungdomar
”Man lärde känna så många nya människor, att man fick en fördjupad tro och så många nya livserfarenheter” – Ungdom 2019.
”Det bästa med gudstjänsten var stämningen och gemenskapen, också tystnaden. Jag tyckte om att få sitta och tänka.” – Ungdom 2018.
”Man blir respekterad av alla, det är lättare att skapa kontakter med någon som kommer från en annan kultur med ett annat språk” – Ungdom 2019.
”Så himla roligt med aktiviteterna på bussen. Man hann inte känna att man var nervös inför resan. Och resan gick fort.” – Ungdom 2018.
”Jag har tränat på att vara mer social och träna mig på engelska” – Ungdom 2018.
”Man har lärt sig att vara glad över det man har” – Ungdom 2018.
Praktisk information inför resan
Anmälan, kostnad och betalning
Vad roligt att du vill åka med till Taizé, anmälan gör du i formuläret nedan. Eftersom vi betalar ca 4500kr per deltagare för den här resan så är det viktigt att du är säker på att du kan och vill åka med. Vi tycker att det här är en meningsfull resa och därför ger vi er ett rabatterat pris. Det ni betalar för resan är 1500 kr per person, samt en anmälningsavgift på 500 kr som man får tillbaka om man åker med på resan.
För att din anmälan ska vara fullständig och giltig måste du inte bara fylla i din anmälan här utan också swisha in din betalning på 2000 kr till Pastoratets swish 123 494 49 89.
OBS! Märk betalningen med För och Efternamn, Taizé 2025.