Om kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkans tro står för.

Svenska kyrkan är ett evangelisk-lutherskt trossamfund. Svenska kyrkan bekänner sig till Bibeln som Guds ord och till de tre urkyrkliga trosbekännelserna - den apostoliska, den nicenska och den athanasianska. Vidare har Svenska kyrkan diverse bekännelsedokument som utkristalliserar tro och lära, exempelvis den augsburgska bekännelsen. Även psalmboken och handboken är att betrakta som bekännelsedokument. 

Augustinermunken Martin Luther (1483-1586) och Philipp Melanchton (1497-1560)  var två ledfigurer då det gällde att reformera Kyrkan. Det var skeptiska emot mycket i den Romerska-katolska kyrkans lära - bland annat synen att tron på Jesus Kristus inte är nog för frälsning. Det krävdes även gärningar, menade katolikerna. Detta vände sig Luther och Melanchton emot enligt devisen  ”sola fide”. Tron allena. Tron på Jesus är tillräckligt!

Reformatörerna myntade även begreppen ”sola scriptura” (Skriften allena), ”sola gratia” (nåden allena), ”solus Christus” (Kristus allena) och ”soli deo gloria” (Ära till Gud allena). Detta är centrala begrepp i den svenskkyrkliga förståelsen av hur Bibeln ska tolkas och levas. 

Vill du veta mer om kristen tro? 

Läs mer här: 

www.svenskakyrkan.se/om-kristentro