Foto: Mona Davidsson

Äntligen är våren här!

Nyhet Publicerad

Ett säkert vårtecken på kyrkogårdarna är de sextontusen penséer som planteras varje år. Ett lika säkert vårtecken är att 86 säsongare har börjat jobba. – Det är ett härligt jobb med stor variation, säger Theresa Ljungkvist.

Theresa och de andra säsonganställda började 1 april och har haft en hektisk tid veckorna efter det.
– Det blir intensivt när påsken är sen, vi vill ju hinna göra rent och fint till den helgen, säger hon.

Som många andra bytte hon yrkesbana till den gröna sektorn efter att ha jobbat med andra saker.
– Jag jobbade länge inom handel, i butik. Men det var både ensamt och slitigt och jag började se mig om efter något annat.
Sökandet ledde till en kortare, förberedande kurs på Hvilan, i Åkarp. Det gav mersmak och Theresa fortsatte med den tvååriga utbildningen till trädgårdsmästare.
Efter examen och föräldraledighet började hon jobba på Husie kyrkogård 2015. Tre år senare övergick hon till S:t Pauli kyrkogårdar där hon fortsatt sedan dess.

Att vara säsongare innebär att jobba från april till och med november. Under vintermånaderna jobbar en del med andra saker, pluggar eller stämplar.
– Det är vanligt med säsongjobb inom trädgårdsbranschen, av förklarliga skäl, säger Theresa. För min del har det passat bra när barnen varit små.
Hon nämner en rad fördelar med att jobba just inom kyrkogårdsförvaltningen jämfört med andra säsongjobb inom den gröna sektorn.
– Det är tryggt – och säsongen är lång. Här finns alltid något att göra, det är variation med både trädgårds- och anläggningsjobb och jag får användning för många delar av utbildningen.
– Kyrkogården som plats har också ett särskilt lugn, det är inte minst på morgonen en tyst miljö där man kan jobba ostört. Det är också en plats där liv och död möts, där sorgen får ta plats och det kräver respekt och vördnad från oss som jobbar där.

Arbetet på kyrkogårdarna följer i stort naturens årstidsväxlingar.
På våren är det en hektisk tid med att bland annat städa efter vintern, plantera vårblommor, klippa rosor och övrig gravskötsel. Sedan kommer en period med plantering av sommarblommor, bevattning, gräsklippning med mera. Och förstås en evig kamp mot ogräset. När hösten kommer är det dags för beskärning och häckklippning, det är mängder med löv att forsa bort och i slutet av säsongen börjar arbetet med att lägga ut granris.
– Det blir en liten julkänsla, innan vi går hem för året, säger Theresa.
Men just nu, när vårsolen flödar, fåglarna kvittrar och den ljusa grönskan breder ut sig – då känns vintern avlägsen.

Text: Mona Davidsson

Theresa Ljungkvist är en storstadstjej som vuxit upp och bott nästan hela livet i centrala Malmö. – Men vi tillbringade mycket tid i skogen, ute i naturen, så att bli trädgårdsmästare kändes ganska självklart, säger hon. Foto: Mona Davidsson