Foto: John Eliasson/Kyrkbyrån

Kyrkan gör en himla skillnad

”Jag har själv haft det tufft och fått hjälp. Nu vill jag ge tillbaka”, säger en i gänget som just idag delar ut matkassar till behövande i Vasa församling. ”Det finns alltid människor som inte får ihop sin tillvaro. Vi ska finnas för varandra”, säger Catarina Granath, diakon i Svenska kyrkan.

Det är tisdag förmiddag i Vasakyrkan, Göteborg. Febril verksamhet pågår och en grupp anställda och ideella packar matkassar som snart ska delas ut till familjer och ensamstående.
– Det är inte så svårt att hamna där, det tror man inte innan, säger en av dem som jobbar ideellt. Jag var i riskgrupp när pandemin kom och det var bökigt med ekonomin. Jag träffade en diakon och hade flera givande samtal. Dessutom fick jag stöd via en fond och kunde själv hämta en matkasse vid behov. 
– Jag hade verkligen inte klarat mig utan kyrkans hjälp vid det tillfället. Det kan få vem som helst att bli ödmjuk. 

Catarina Granath, diakon i Vasa församling, håller i trådarna kring matutdelningen, som funnits i pastoratet i fem år.
– Vi delar ut drygt 40 kassar varje vecka. Kassen är samma för alla och majoriteten är ensamstående. Några har barn, där lägger vi i lite extra. Man får ansöka för ett halvår i taget och vi märker att det är fler nu som ansöker. 
Vad som finns i kassen varierar och beror på vad som kommer från Stadsmissionens matcentral. För det mesta bröd, mjölk/fil, någon form av kött, pastasås etc. 
– Barnfamiljer ger vi lite extra mjölk, yoghurt och bröd om det räcker. Får vi godsaker som glass går det också till dem. Hygienprodukter är hårdvaluta och väldigt populärt. I julas delade vi ut chokladkartonger till alla våra gäster, vi försöker överraska lite då och då!
– Det här är ingen köpstark grupp, och då är man inte intressant för så många. Därför ska de få det bästa när de kommer hit, känna att de är speciella. Vi kallar dem gäster och jobbar jättemycket med bemötande. De bjuds på kaffe och gott fikabröd som skänkts från ett bageri och vi har två volontärer som är outstanding på att möta människor, lyssna och samtala. Det kan betyda mycket att få en fråga om hur det varit sen sist, hur det gick med det onda knäet, till exempel.
De andra instämmer. 
– Den som själv haft det besvärligt har lättare att relatera till andras problem, med empati och förståelse.

Folk blir vänner och det händer saker
– Vasa församling är öppen 51 veckor av årets 52, berättar Catarina. Kyrkan är mångfacetterad, det är gudstjänst, mat, gemenskap. Vi vill inte ha hela vår identitet i att ”ge mat”.
– Som diakon vet jag att sommaren är jättesvår för många. Vi har en fantastiskt vacker park och sommaren 2021 under pandemin, serverade vi kaffe under träden varje vardag. Vi startade grillkvällar och det kom väldigt många. Även 2022 höll vi igång alla aktiviteter. Folk blir vänner och det händer saker. Men behoven finns under hela året. 
I Vasa är diakonin nära kopplad till gudstjänstlivet. Efter fredagens morgonbön serveras frukost till en billig peng, i anslutning till mässan på torsdagar kl 18 äter man kvällsmat. 
– Programmet är opretentiöst. Vi bidrar till varandra, då behövs ingen underhållning. 
På julafton har församlingen öppet för julfirande efter julbönen. 
– Vi äter julmat och julgodis, sjunger och umgås. Det är väldigt uppskattat. Många av de som kommer lever ensamma.

”Det verkar skôj!”
– Det är inte bara kyrkan som vill göra gott, konstaterar Catarina. Hon kontaktar gärna både krögare, bagerier och butikschefer i närheten, som är med och sponsrar verksamheten. 
– Med kyrkans krympande ekonomi är det nödvändigt.
Henrik Frössling är president för Örgryte Rotaryklubb, som sponsrat Vasa församling, bland annat med möbler till utomhuscaféet. 
– Vi ser att det gör skillnad. Människor träffas och får mat och värme, både mentalt och fysiskt. I somras behövde de trädgårdsmöbler för att kunna ordna grillkvällar och café. Jag har själv haft möjlighet att besöka någon av grillkvällarna och även uppmuntrat våra nätverk att göra så. Väldigt trevligt, med mat och musik. Företag skänker maten och vi som kan betala för oss gör det. När överskottet går till välgörande ändamål går jag hellre dit än till en restaurang.
– Vi talar mycket om utsatthet i ytterområdena men det finns utsatta människor även i centrum. Samma gäller exempelvis i London och andra storstäder som vi har sett. Det är inte bara långt borta och globalt som gäller, vi får inte glömma hemmaplan. Catarina har flaggat för behoven och jobbet de gör i Vasa är jätteviktigt. Att göra skillnad på riktigt! Vi har fler projekt på gång ihop. 

Gänget som roddat matutdelningen pustar ut efter dagens arbetspass i kyrkan. 
– Det känns bra att ge tillbaka, sen är det ett kul och trevligt gäng! Vi får hjälpa andra, har kul ihop och slår ihjäl några timmar. Det är en win-win-sak. 
– Jag gillar att kavla upp ärmarna och ta tag i saker. Göra skillnad. 

Det är tack var medlemmarna i Svenska kyrkan som vi kan göra det här, det är de som betalar, säger Catarina Granath, diakon. Foto: John Eliasson/Kyrkbyrån

Är det svårt att engagera ideella?
– Min erfarenhet är att många längtar efter att hjälpa till, säger Catarina. Folk ser sammanhanget och hör av sig: ”det verkar skôj, där vill jag vara med!” Jag kollar vad de vill göra, vad de är bra på och delegerar gärna. 
– En kvinna här är superduktig med trädgård, henne bad jag göra snyggt utanför entrén till kyrkan. När vi nu öppnar en secondhand-butik gör hon och en till, verkliga esteter i gänget, källarlokalen fräsch. Det hade varit fasligt sorgligt om jag bett just dem servera kaffe.
– Vad kan du bidra med? brukar jag fråga. En kille som kan logistik styrde upp matutdelning och livsmedel, hela strukturen. Nu har vi ett himla flow! 

Är det här något som kyrkan ska göra? 
– Det känns naturligt att Svenska kyrkan står bakom. Deras jobb gör skillnad för människor. Om det vore ett privat företag hade jag inte jobbat ideellt, säger en i gänget. Henrik instämmer:
– För oss i Rotary är det naturligt att stötta kyrkans arbete. Vasa gör ett viktigt arbete genom att ordna aktiviteter i utsatta miljöer.
– Det är tack var medlemmarna i Svenska kyrkan som vi kan göra det här, det är de som betalar, tillägger Catarina. Det nämner jag ofta. Sen har vi det medlemstapp vi har. Därför behöver vi engagera organisationer och företag som vill vara med och bidra till det goda Göteborg. Hon fortsätter:
– Allt beror på hur du ser på samhället och på människor. Vi får aldrig paradiset på jorden och alla aktörer behövs. Kyrkans roll är lite unik när det gäller att samverka, att få till en dialog i samhället. Det finns alltid människor som inte får ihop sin tillvaro. Vi ska finnas för varandra. Rätt vad det är brakar jag själv ihop och behöver någon. 

Vill du hjälpa till?
Swisha gärna 123 262 06 15 Vasa församling, skriv ”Diakoni”

Text: Cecilia Sundström 

 

 

Maria Wallsten står vid matkorgar fulla med mat.
Maria Wallsten är en av många ideella som hjälper till så ofta hon kan. Foto: Kyrkbyrån/John Eliasson
Matvaror i grå matkorg av plast
Vad som finns i matkassen varierar, men oftast bröd, mjölk, fil, någon form av kött och pastasås. Foto: Kyrkbyrån/John Eliasson
Catarina Granath, diakon, står vid grå matkorg av plast.
Det är tack var medlemmarna i Svenska kyrkan som vi kan göra det här, det är de som betalar, säger Catarina Granath, diakon. Foto: Kyrkbyrån/John Eliasson
Snart öppnar en ny secondhandbutik i Domkyrkopastoratet. Marie Levan är en av eldsjälarna som engagerar sig ideellt i projektet. Foto: Kyrkbyrån / John Eliasson