Foto: Theresia Jakobsson

Värme, väntan och folk. Folk, väntan och värme.

Nyhet Ändrad

Resans tredje dag, 20 juni, besökte vi Vatikanstaten.

Värme, väntan och folk. Folk, väntan och värme.

Oj, oj, oj vilken dag vi har haft. Idag stod endast en sak på programmet men inte vilken sak som helst, utan Vatikanstaten. Från hotellet ser vi muren som omger hela det lilla landet så efter en promenad började den – väntan. Först väntade vi på guiden, sedan väntade vi på att få gå innanför muren, sedan väntade vi vid säkerhetskontrollen, sedan väntade vi på att få gå på toaletten, sedan väntade vi på biljetterna, sedan väntade vi på nästa guide och sedan väntade vi på att rundturen faktiskt skulle starta. Efter detta fick vi vänta på att kunna titta på alla skulpturer och målningar, för vi var långt ifrån ensamma där. All denna vänta skedde i en stor entréthall med glastak som fungerade lite som ett växthus. Med 32 grader utanför blev det alltså ännu varmare inne och ingen fungerande luftkonditionering. Många i gruppen var matta och trötta i huvudet innan rundturen ens hunnit börja. Men inte nog med värmen. Alla. Dessa. Människor. Varje dag besöker ca 30 000 personer Vatikanmuseerna och nog var allihop där samtidigt som oss.

När rundturen väl kunde sätta i gång var vi mer än glada över att få röra på oss och komma ut från den varma entréhallen. Efter en förberedande genomgång om Sixtinska kapellet fick vi se Peterskyrkans kupol precis så som Michelangelo själv hade tänkt att den ska ses – fantastiskt va? Självklart tog vi en miljard bilder på kupolen efter den beskrivningen, ett härligt gruppfoto hann vi också med och sedan gick vi in i själva museet. Vi gick genom långa höga och vackert utsmyckade gallerier. Det ena vackrare än det andra. Wow, åh och hänförda suckar hördes hela tiden. Vackra marmorskulpturer, byster, vaser, målningar, kartor och vävda konstverk. Det är omöjligt att komma ihåg allt vi sett men hur vackra taken, dörrar och ja faktiskt minska lilla yta har varit glömmer man inte.

Gallerierna ledde oss fram till Sixtinska kapellet där en strikt tystnad och klädkod krävdes – självklart följdes alla uppmaningar till punkt och pricka av våra ungdomar. Vi hade inte trott något annat! Sixtinska kapellet är påvens privata kapell och även det rum som används vid konklav, när en ny påve ska väljas. Här kan man beundra många vackra målningar och huvudattraktionen är Michelangelos målningar i taket och på altarväggens kortsida. Kortsidan beskriver Den yttersta domen där Jesus kommer åter och dömer människorna till en evighet i paradiset eller i helvetet. Taket visar skapelseberättelsen med bland annat Adams skapelse, syndafallet och Noas ark. Guiden Ulla berättade att Michelangelo målade allt själv, han var inte särskilt mycket för att ta hjälp tydligen. Taket tog fem år att måla och altarväggen sex år. Det sägs att Michelangelo blev störd och ifrågasatt under sitt arbete i Sixtinska kapellet och att den som gjorde det blev avmålad längst ner på de dömdas sida. Vi kan nog konstatera att Michelangelo inte gillade att bli ifrågasatt heller. Här slutade museituren och vi kom ut i friska luften trötta, hungriga och snurriga av värmen och alla människor.

Vår tid i Vatikanstaten var dock inte förbi riktigt än. Vi hade Peterskyrkan kvar och det var riktigt härligt att komma in i denna rymliga, lite svalare byggnad med mycket färre människor runt omkring. Peterskyrkan sägs vara byggd på aposteln Petrus grav och bär också hans namn, Basilica di San Pietro, och är dessutom världens största kyrka. Den magnifika kupolen är också den gjord av Michelangelo, en riktig påvefavorit tydligen. Här finns även drottning Kristinas grav och Pietà, en stor marmorstaty uthuggen i ett enda stycke, föreställande Maria som håller i Jesus döda kropp. Vem har förresten gjort den statyn? Japp, Michelangelo naturligtvis. Allt som finns i kyrkan och hur vackert det är går knappt att beskriva i ord. Bilderna gör det förhoppningsvis rättvisa!

Väl färdiga i Vatikanen bar det av till resans kanske mest välbehövliga måltid. Det blev lasagne som lätt slank ner och det var helt klart en av de tystare måltiderna. Man brukar säga att sjön suger, men det verkar som att värmen suger mer!

Som ni säkert förstår var vi nu trött, tröttare och tröttast. Självklart med undantag av några shoppingsugna ungdomar som måste få åka till Zara! Men efter denna riktigt krävande dag behövde alla komma till hotellet för vila, aircondition och bara vara vi tillsammans. Shoppingen får ske imorgon. På kvällen blev det en sväng till McDonalds eller mataffären innan andakt i den svalkande trädgården med OJ och WOW, som vanligt.

OJ
Så ont jag har i benen
Vilka fula kläder vakterna i Vatikanen hade
Vad få vattenstationer det fanns.
Vilken utsikt!
Vad synd att vi inte fick träffa påven
Vad mycket folk (denna återkom mycket!)
Vad trångt det var i Vatikanen
Vilket dåligt minne jag får i värmen
Så många regler det var i Vatikanen
Vilket fånigt litet land
Vad McDonalds är bättre i Sverige
Vad trött jag är

WOW
Vad coolt Vatikanen var (återkom många gånger)
Vad fint det var i Vatikanen
Så fina kyrkor
Vad stor Peterskyrkan var
Vad vi kämpar bra!
Att ingen var tyst i Sixtinska kapellet
Till oss alla! Vad vi har utmanat oss och lyckats!
Vilka fina gallerier
Vilka coola målningar
Alla dessa skapandetimmar för alla målningar, statyer, vävda tyger m.m.
Vilka fräna målningar
Vad god mat
Vilken fin guide vi hade
Att alla människor är kristna från hela världen

Idag vill vi ledare verkligen ge en STOR eloge till alla ungdomar. En intressant, men tuff dag. Vad de har kämpat! Är det något man kan säga om ungdomarna är det hur otroligt stöttande och omtänksamma de är mot varandra. Många uppmuntrande kramar, ord och leenden. Tack för att vi får dela de här upplevelserna med er!