Foto: Theresia Jakobsson

Wow, Colosseum!

Nyhet Ändrad

Resans fjärde dag, 21 juni.

Wow, Colosseum!

Fjärde och sista dagen i Rom. Nu skulle vi äntligen få komma till det som nästan förkroppsligar Rom – Colosseum. Eller som guide-Ulla lärde oss att det egentligen heter Flaviska amfiteatern. Bussresan dit flöt på – hör och häpna! Inga sena bussar eller ungdomar som ramlade. Colosseum uppfördes när man återuppbyggade Rom efter den stora branden år 64. Mellan detta hade kejsar Nero byggt sig ett gigantiskt palats för alla pengar han kunde komma åt. Det gillade ingen förutom Nero själv och han blev förklarad statens fiende, och sen begick han självmord innan någon hann döda honom. Så när galenpannan Nero var borta tyckte de nya ledarna, familjen Flavius, att man skulle bygga något för folket. Sagt och gjort och år 80 stod den klar! Guiden Ulla målade upp väldigt levande bilder för oss om hur det egentligen var där inne i Colosseum när det användes. Hon förklarade det hela som en stor TV eller filmduk. Här visade man upp viktiga saker som skett. Man spelade upp sjöslag där golvet i arenan fylldes med vatten och sedan utspelade sig hela slaget igen. Galet hur det kunde fungera. Man visade strider, i alla fall de man vunnit, firade segrar och hade älgjakt(!). Det pågick djurhetsningar och självklart de gladiatorspel vi kanske främst förknippar Colosseum med. Invigningen höll på i 100 dagar och ca 9 000 djur och 2 000 människor dödades.

Under resans gång har Ulla ofta och gärna tipsat om filmen Gladiator, så även idag. Tydligen har de fått mycket rätt gällande gladiatorerna. Det fanns till exempel en gladiatorskola där man utbildades i att slåss med olika vapen. Dock slogs man aldrig i stora grupper, endast en och en. Kvinnorna då? Det fanns inga kvinnliga gladiatorer berättade Ulla. Men i publiken var kvinnor välkomna, dock på de sämre plasterna nästan högst upp. Och vet ni vad? Den främsta anledningen till den placeringen var inte för att man stod under männen. Nej, nej. Det var för att kvinnorna inte skulle sitta för nära gladiatorerna, bli galet förälskade i de modiga männen och lämna sina familjer. Vissa gladiatorer hade stora fanskaror som var uppöver öronen förälskade i dem och skulle gjort allt för dem.

Efter att ha bockat av ytterligare en fantastisk turistattraktion gick vi till den närliggande kyrkan San Clemente. Det är en kyrka, som är byggd på en kyrka som är byggd på tempel och hyreshus. Det är bokstavligt talet en vandring genom århundradena. På marknivå idag ligger en fantastisk kyrka från 1100-talet. Obeskrivligt vacker mosaik i gnistrande guld, fantastiskt tak och oförlikneliga fresker. En trappa ner kommer man till en kyrka från 300-talet. Den upptäcktes först på 1800-talet då man började gräva för att se vad som fanns under och hittade en hel kyrka! Den gamla kyrkan hade fyllts igen med grus, jord och skräp. Under utgrävningarna hittade man många fresker och tidiga avbildningar av helgon och bibliska berättelser. Inte nog med det. I början av 1900-talet startades en ny utgrävning. Kanske fanns det något även under den gamla kyrkan? Om det gjorde! Här hittade man hyreshus, affärer och tempel från första århundradet! Här nere porlar fortfarande de vattenkällor som användes och här finns altare och bilder från en av de största religiösa kulterna i det antika Rom, Mithraskulten. Vilka grejer vi får vara med om! Det har varit många årtal och epoker att komma ihåg men det är svindlande när man tänker på hur mycket vi faktiskt kan se och få veta om livet för 2000 år sedan.

Men inte skulle vår sista dag i Rom ta slut redan där. Nej, nej. Vi hade fortfarande mycket kvar på listan med saker som skulle hinnas med. Shopping på Zara, ”i den där klänningsaffären vid busshållplatsen” och i de flesta små marknadsstånd. Fontana di Trevi för fler bilder och att kasta ner ett mynt för att vara säkra på att komma tillbaka hit. Att äta – kött, pizza, pasta och mer glass! Och vet ni vad? Vi hann med allt! Glada och nöjda ungdomar kom tillbaka till hotellet. Glada, nöjda och varma ledare kom också tillbaka till hotellet.

För att avrunda vår fantastiska resa bjöd kvällen på en avslutningsmiddag. Nya skjortor och klänningar var inköpta och självklart satt allt på till middagen. Det visade sig att den mysiga middagen inte var så mysig. Den var faktiskt mer av ett fiasko. En annan grupp turister kom in och var så högljudda att vi inte kunde stanna kvar där vi satt. Vissa gick ut och andra fick flytta till nya bord. När maten kom visade det sig att den inte var bättre. En fjärdedels kyckling, mer ben än kött, och sallad. Var är potatisen och såsen!? Ingen efterrätt och ja, stämningen var redan förstörd. Så kan vi ju bara inte avsluta den här resan. Så ledarna ställde till med takfest! Chips, godis och dricka i mängder och härligt sällskap. Allt som behövs för en lyckad fest. I den ljumma kvällen skrattade och pratade vi medan solen gick ner och dagen övergick i natt. Det blev en bra avslutning på en fantastisk resa.

OJ
Vad varmt det var
Att kycklingen faktiskt var god
Vad som att vi ska åka hem imorgon
Vad mycket det lät på restaurangen
Vad jag tappade humöret på restaurangen
Vilken dålig lunch
Vad bussarna alltid är sena

WOW
Colosseum
Utsikten
Vad jag tyckte om guiden
Vad skönt att åka hem imorgon
De behagligt varma kvällarna
Vilken god lunch
Hela resan
Rom