Foto: Andreas Ekängen

Kvarteret Magnolian - Nytt askgravområde på södra kyrkogården

Ett nytt gravområde tar form som kommer få kvartersnamnet 'Magnolian'.

Information

Under sensommaren 2023 togs första spadtaget under en tom gräsyta på södra kyrkogården alldeles intill det befintliga urngravskvarteret, kvarter F och kvarter 9. 

Kvarteret Magnolian

Det nya gravområdet som växer fram på kvarteret Magnolian anpassas utifrån befintligt område och utformningen har därför utgått med hänsyn till att denna del av södra kyrkogården har lite ”skogskänsla” med sina höga tallar som skyddar området.

Askgravsområdets stenar finns redan på plats och är samtliga återanvända gravstenar som tidigare har stått på kyrkogården. Genom nedslipning av den gamla ingraverade texten på gravstenarna kan de därmed återanvändas och det gynnar även hållbarheten och miljön. De gravstenar som placerats ut är noggrant utvalda för att estetiskt passa in på området. Det finns både stående och liggande stenar i olika storlek och material för att det skapar variation. Vissa stenar har även kvar sina symbolgraveringar då de skapar estetik till gravvården.

Det nya gravområdet beräknas att öppnas helt under hösten/vintern 2024, men reservation för ändringar finns.

Växtlighet och rabatter

Gravområdet och stenarna omgärdas av en större mängd växtlighet som matchar in på både områdets namn och utformning. Här finns en blandning av Magnoliaträd, tujabuskar, perenner och marktäckare som kommer växa ihop tillsammans och bildar en oas av växter och blommor. 

Växterna som planterats är även placerade på så sätt att de även kommer täcka den främre delen av gravvården. Detta betyder att det inte kommer vara tillåtet för gravrättsinnehavare och besökare att plantera ned några egna blommor och växter i jorden/rabatten. Endast snittblommor i vas samt gravlykta kommer vara tillåtet.