Foto: Martin Jansson

Kvarteret Björken - Västra kyrkogården

I den mittersta delen av den västra kyrkogården beläget mittemellan de större kistgravskvarteren ”Vitsippan” och ”Gullvivan” ligger urngravskvarteret ”Björken”. Gravområdet öppnades 2005 och består av nio urnringar i dess olika cirkulära former. 

Kvarteret Björken i höstskrud. Foto: Andreas Ekängen

Gravarna på kvarteret utgörs av mindre och liggande naturstenar och hällar. Gravplatsen är personlig och privat men utan rätt till egen plantering. På detta kvarter är det endast tillåtet att smycka sin grav med vasblommor, dekorationer och gravlyktor på pinne, samt kransar (under höst & vinter). Kyrkogårdsförvaltningens personal ser till att detta efterföljs och kan därmed komma att avlägsna planteringar eller smyckningar om det inte görs på tillåtet sätt. Personalen ser även till att hålla rent och snyggt i och runt rabatten samt plockar bort vissna blommor och utbrunna gravljus.

Växtligheten som finns i de olika ringformade rabatterna är bland annat prydnadsträd tillsammans med låga buskar, klotformade tujor och andra lågväxande barrväxter. Kvarteret omfamnas även av ett flertalet björkträd tillsammans med spireahäckar, syren och tujor.