Foto: Karolina Kiel Olsson

Margaretahjälpen

Hjälp oss att hjälpa de fattigaste familjerna i Donaudeltat. Du kan göra skillnad.

Vid Donauflodens kant

Chilia Veche heter byn som ligger precis vid Donauflodens kant i Rumänien. På andra sidan vattnet, bara några hundra meter bort ligger Ukraina. Chilia Veche ligger vackert beläget i ett av UNESCOs världsarv (Donaudeltat) men här bor några av Europas fattigaste människor. Det är svårt att ta sig hit, vägarna är dåliga och här finns ont om arbetstillfällen. Genom  ”Margaretahjälpen” stöttar vi de fattigaste familjerna i Chilia Veche.

Hjälpen kan bestå av mjölkersättning till de mammor som inte har tillräckligt med mat till sina bebisar. Barnen behöver ha varma kläder för att kunna gå till skolan och de behöver få mat så att de orkar med skolarbetet. Gymnasiet ligger i en större stad som heter Tulcea. De barn som klarar sig bäst i skolan kan gå där – om de har råd. 

Med Din hjälp

Med din hjälp kan vi hjälpa till att betala skolgången för 15-åriga Popa Ben Elvis som just nu läser där. Han är äldst av nio syskon i en av de familjer som fått hjälp under många år. Han drömmer om att arbeta som mekaniker för jordbruksmaskiner men har inga egna ekonomiska medel utan är helt beroende av hjälp från oss.

En hälsning från Chilia Veche

Innerligt tack för gåvan, så fantastiskt. Tänk så många urfattiga familjer vi kan hjälpa inne i Delta både med stort och smått.

Påsken kommer i slutet på maj och det är en mycket viktig högtid här. Alla hälsar varandra med Jesus är uppstånden, ja han är verkligen uppstånden, både i affären, på gatan och i telefon. Vid midnatt till den dagen Jesus uppstod går alla i kyrkan och kl. 00.05 går man 7 varv runt kyrkan och ropar så mycket man orkar: Jesus är uppstånden!

Vid denna tiden vill alla äta sarmale, vilket är en typ av kåldolmar, vinbärsblad, kokt ris och om möjligt lite fläskfärs.

Från årets början 2024 fram till påsk har Lysekils pastorat
kunnat skicka ner 20 000:- i insamlade medel.

Stort tack!

Tack för ditt stöd till de fattiga familjerna i Chilia Veche!

Foto: Urklipp