Verktyg - Konkreta tips

Bankboken

Bankkonto - insättning och uttag

En del av vår hjärna är konstruerad för att vi snabbt ska uppfatta hot och farliga situationer. Denna funktion utvecklades när vi levde i enkla samlarsamhällen. I dessa samhällen var det livsviktigt att snabbt uppfatta och undvika hot som bränder, lejon eller om vi uppträdde på ett sätt som gjorde att vi riskerade att uteslutas ur gruppen.

Vår hjärna har inte förändrats sedan dess vilket innebär att när vi säger eller gör något negativt gentemot vår partner registrerar hjärnan dessa ord och handlingar blixtsnabbt – på en millisekund. 

 Det är därför vi kommer ihåg det negativa i ett budskap, tex kritik och klander medan beröm och bekräftelse inte läggs på minnet i samma omfattning. Det betyder att vi bör göra och säga mycket mer av det positiva än av det negativa för att relationen ska upplevas som övervägande positiv och trygg.

Mellan fem och tjugo positiva ord och handlingar krävs för att återställa balansen efter en sårande handling eller förminskande kommentar. Upptrappning av gräl och nedvärderande kommentarer väger tungt på minuskontot.