Märk bild med någon som sträcker fram sin hand i en hotfull gest.

Tina Morand: ”Det finns för mycket girighet”

I senaste numret av tidningen ”Näset” kan du läsa flera texter om hopp. Här är Tina Morands.

Finns det hopp? Har jag hopp? Det är frågor jag ställer mig ofta och önskar att jag kunde svara JA på.

Tyvärr kan jag inte det just nu. Jag tror inte att jag är ensam om att känna så eftersom vår värld ser ut som den gör i dag. Vi har en värld där det skulle kunna finnas möjlighet för varenda människa att få äta sig mätt varje dag, att ha tak över huvudet och att kunna känna sig trygg. Varför ser vi inte till att det blir så? För att det finns alltför mycket girighet och maktbegär hos alldeles för många, vilket gör att de inte bryr sig om andra människors välbefinnande. Det är mitt svar på den frågan. Jag förstår inte hur dessa onda personer fungerar. Jag önskar faktiskt att de fick prova på hur det är att svälta och att se sin familj lida. Då hade de kanske ändrat sitt beteende.

I vårt land har vi det jämförelsevis bra och det är något jag är väldigt tacksam för. Tack för att jag är född i Sverige! Något många av oss ofta glömmer bort att vara tacksamma över. Inte för att allt är perfekt i vårt land men i jämförelse med många andra delar av världen har vi det fantastiskt. Vi har tillgång till skolor, vård och är ett demokratiskt och jämställt land. Jag försöker tänka på det ibland för att få lite hopp om att vi kan sprida detta vidare till andra länder.

Snälla, kan någon ge mig hopp! Det hade varit underbart att få vakna upp en 
morgon och veta att alla har det bra, för det borde ju verkligen vara en mänsklig 
rättighet. Något som ger mig lite hopp är alla modiga människor som står upp mot diktaturer och förtryck. Jag är full av beundran för dem men vet ju att de sorgligt nog får betala ett väldigt högt pris för sitt mod. De ger mig dock lite hopp och jag hoppas de blir fler och att vi i den fria världen ger dem så mycket stöd vi kan.

Jag önskar att jag om några år kan tänka helt annorlunda och kunna skriva att jag är full av hopp!

Tina Morand, ideell medarbetare