Storheterna – en vandring bland Gävles grosshandlare, skeppsbyggare och brukspatroner. Inläst av Rolf Lassgård

Gävle har fått sin första digitala kyrkogårdsvandring. När du vill, kan du promenera på Gamla kyrkogården och lyssna till de spännande livshistorierna kring några av stadens riktiga storheter. Ingen mindre än Rolf Lassgård är din röst i öronen.

Gävles kyrkogårdar rymmer så mycket historia. Här vilar många av de människor som påverkat hur staden har utvecklats till det den är idag. Grosshandlare, fritänkare, brukspatroner, politiker, cirkusartister, musiker, idrottsprofiler, entreprenörer, borgare, industrigrundare, konstnärer – ja, många dramatiska livsberättelser döljer sig bakom namnen på gravstenarna.

Svenska kyrkan i Gävle har länge arbetat för att skapa en digital kyrkogårdsvandring där du som besökare, när du vill, ska ha möjlighet att lära dig mer om vår gemensamma historia. Den första vandringen är förlagd till Gamla kyrkogården och har tagits fram av Svenska kyrkan i samarbete med Gävle kommunarkiv och Länsmuseet Gävleborg. 

kyrkoherde Fredrik Hesselgren gjorde ett besök i studion när Rolf Lassgård var i Gävle för att läsa in texterna till kyrkogårdsvandringen.

Den som vill ta del av den första vandringen har två alternativ. På kyrkogården finns en qr-kod som lotsar dig till vandringen, direkt i mobilen. Vandringen startar vid entrén från Agners von Krusenstjernas allé och vid varje gravplats får du en ljudfil samt bilder på den person vars historia berättas. Via en karttjänst dirigeras du sedan till nästa steg på vandringen. Vill du i stället följa vandringen hemifrån så går det också bra, då genom att starta den på kyrkogardsvandringarigavle.se i mobil, dator eller läsplatta.

Svenska kyrkan i Gävle känner glädje och stolthet över att skådespelaren Rolf Lassgård är den som blir ditt sällskap under kyrkogårdsvandringen. Med sin anknytning till Gävle har han ett stort intresse av stadens historia och att berätta den för dig. Hela tretton storheter finns med i den första vandringen och många av dem har landmärken kvar i Gävle än idag.

I filmen nedan kan du se och höra Rolf Lassgård berätta mer om varför han så gärna tackade ja till jobbet som berättare för vandringen. 

Rolf tillsammans med Jennie Helzenius, kultursamordnare vid Svenska kyrkan i Gävle och den som skrivit texterna till kyrkogårdsvandringen samt kyrkogårdschef Roger Bergel.