Porträtt av Samuel Sassersson – ny organist i Skanör-Falsterbo församling

Samuel Sassersson – ny organist i Skanör-Falsterbo församling

Vi säger välkommen till Samuel Sassersson som blir ny organist i Skanör-Falsterbo församling. Här berättar han lite om sig själv och vad han ser mest fram emot i sin nya tjänst.

Hur känns det?

– Det känns väldigt spännande och roligt att komma till Skanör-Falsterbo församling. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an detta uppdrag.

Berätta lite mer om dig själv!

– Jag heter Samuel och är en 27 år gammal smålänning. Jag bor på Limhamn tillsammans med min flickvän Signe som jobbar som församlingspedagog. När jag inte håller på med musik eller firar gudstjänst följer jag ett grönvitt hockeylag nitiskt. Vilket lag det är kanske jag inte vågar nämna så här långt söderut i Skåne...

– Jag tycker också om att laga mat, läsa och lösa korsord, helst på släktgården på Österlen.

Hur ser din musikaliska bakgrund ut?

– Jag är uppvuxen i Rottne utanför Växjö. Min mor var kantor i hemförsamlingen och min far jobbade på stiftskansliet i Växjö. Både musiken och kyrkan har därmed alltid varit närvarande. Först började jag sjunga i kyrkans barnkör och spela fiol på kommunala kulturskolan. Så småningom fick jag en väldigt bra sånglärare som skolade mig klassiskt och jag började sjunga mer och mer solistiskt. På Katedralskolan i Växjö gick jag musiktillägg och i slutet av gymnasiet började jag ta orgellektioner. Efter gymnasiet blev det sångstudier på S:t Sigfrids folkhögskola och Mälardalens högskola. Parallellt vikarierade jag en hel del som kyrkomusiker och efter ett halvårs heltidsvikariat i Växjö domkyrkoförsamling bestämde jag mig för att söka in till organistutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö. Jag trivs väldigt bra med att vara organist!

Vad ser du mest fram emot i din nya tjänst?

– Alla möten med människor! Jag har hört att det rör sig mycket folk i kyrkorna på somrarna. Där finns det stora möjligheter att göra fina musikaliska upplevelser för församlingen. Jag ser också mycket fram emot att jobba med gudstjänsten och dess utveckling. Kyrkomusik är för mig ett klingande evangelium och har en omistlig roll i gudstjänsten.

Varmt välkomme till oss i Näsets pastorat, Samuel!