Lyssna

Dop

Dopet är en fest, en kärleksförklaring och ett välkomnade in i den kristna gemenskapen.

Stort eller litet, samling efteråt eller inte, enskilt eller med hela släkten, dop i kyrkan eller dop i hemmet? Alla dop är unika, precis som den som ska döpas.  Ni är välkomna att planera dopet med oss, vi är med er under hela resan.

Del av något större

Dopet är en betydelsefull tradition där den som döps uppmärksammas och
välkomnas in i gemenskapen av familj, släkt och vänner. Dopet är också ett sakrament, en helig handling där Guds kärlek bekräftas och där den som döps blir en del av ett större sammanhang som går genom tid och rum. Det är en gemenskap som bär genom hela livet.

Planera dop

Dopet kan ske i någon av våra kyrkor, i ditt hem eller på en annan lämplig plats inom församlingen som du kommer överens om med prästen. Du bokar dopet hos den församling som du vill och sedan kontaktar prästen dig för att ett dopsamtal. Dopet kostar ingenting.

Dopet är gratis

Att bli döpt är gratis. Det är en gåva från Gud. 

Om det är ett barn som döps, krävs det inte heller att vårdnadshavarna är medlemmar i Svenska kyrkan. Däremot är viktigt att komma ihåg att den som döps i och med dopet blir medlem i Svenska kyrkan. Det kan också vara en bra idé om en av vårdnadshavarna blir medlem, så att ni lättare kan delta i kyrkans olika barn- och familjeverksamheter. 

I dopet ingår alltid lokal - som kyrka eller kapell - och de som arbetar på dopet - präst, vaktmästare och musiker. För den som vill finns dopklänning eller dop dräkt att låna utan kostnad. Lokal för fika finns även att låna.

Faddrar, gudföräldrar och övriga medverkande

Om ni vill kan ni utse dopfaddrar, det som tidigare hette gudföräldrar. En dopfadder är en döpt person som stöttar och ber för den döpte genom livet. En dopfadder, ett syskon eller annan person kan få ett eget uppdrag under dopgudstjänsten. Det kan vara att ta emot dopljuset, hälla upp dopvattnet, läsa en text, be en bön eller sjunga en sång.

Dopsamtal med prästen

Före dopet får familjen alltid träffa prästen som ska döpa barnet. Vi pratar om dopets innebörd och vad som ska hända i dopgudstjänsten. Dopsamtalet kan ske i hemmet eller hos oss.

Fundera gärna om ni några egna önskemål om psalm eller sång? Om ni vill att någon, kanske ett syskon, fadder eller annan viktig person  ska ha en uppgift i gudstjänsten? Det kan vara att läsa bibelord eller en dikt, att hälla upp dopvattnet eller hålla i dopljuset. 

Vuxna kan döpas

Blev du inte döpt som barn eller har du nyss upptäckt den kristna tron?

I Svenska kyrkan kan alla som inte tidigare är döpta bli döpt - oavsett ålder eller bakgrund. När du som vuxen bokar dop kommer du att bli kontaktad av en präst för ett dopsamtal om den kristna tron och ditt dop.

Om du redan är döpt, men vill aktualisera ditt dop eller bli högtidligt mottagen som ny medlem i Svenska kyrkan, finns alla möjligheter till t ex en dopförnyelsehögtid då du förnyar dina doplöften. 

Ålder - dop är för alla

Precis som att man kan döpas som vuxen, så finns det inte heller någon särskild ålder för barn och unga att döpas på. De flesta som döpts är mellan några månader och ett år gamla.  Dop av lite äldre barn och syskondop blev vanligare efter pandemin.  En del barn vill själv bli döpta efter att ha varit på någon kusins eller kompis dop.

En del döps i samband med konfirmationen.

På dopet får barnet får bete sig precis som det vill - somna, gråta, leka med prästens kläder, plaska i dopvattnet eller vägra sitta i ena fadderns famn. Samma sak gäller såklart eventuella storasyskon eller andra barn som är med på dopgudstjänsten.

Dopet hänger inte på din tro

Dopet är en gåva från Gud som inte hänger på hur långt du kommit i din tro. Dopet handlar om nåd, kärlek och gemenskap. 

När du som vårdnadshavare vill döpa ditt barn, behöver inte din tro på Gud vara på något visst sätt för att "duga" för att låta döpa ditt barn. Dopet är en gåva från Gud. 

När du själv eller ditt barn döps blir den döpte välkomnad som medlem i Svenska kyrkan. Sen har man hela livet på sig att på olika sätt växa i sin tro.

Kyrkan erbjuder olika aktiviteter, som gudstjänster, gemenskapsträffar och samtalsgrupper.

För barn finns barn- och ungdomsverksamhet. 

För den som döps som barn,  kan en möjlighet att lära sig mer om sitt dop och växa och mogna i tro vara konfirmationen.

En del av något större

När du döps blir du en del av din församling, Svenska kyrkan och den kristna gemenskpen. 
Den som döps uppmärksammas och välkomnas in i gemenskapen av familj, släkt och vänner. Dopet är också ett sakrament, en helig handling där Guds kärlek bekräftas och där den som döps blir en del av ett större sammanhang som går genom tid och rum. Det är en gemenskap som bär genom hela livet. Du blir en del av något större och även medlem i Svenska kyrkan.

Dopordning i Svenska kyrkan

En dopgudstjänst i Svenska kyrkan följer en viss ordning.

  • Psalm
  • Inledningsorden till dopet
  • Tackbön
  • Evangeliet om Jesus och barnen (ej vid vuxendop)
  • Befrielsebönen
  • Bibelläsning
  • Psalm
  • Dopbönen, vatten hälls i dopfunten
  • Trosbekännelsen
  • Dophandlingen
  • Välkomnande och överlämnande av dopljus
  • Förbön
  • Herrens bön
  • Välsignelsen
  • Psalm

Dopkläder

Dopklänning är en vacker och mycket gammal tradition. Dopklänningen är vit, en symbol för glädje och renhet. Dopklänningen är lång, en symbol för att du inte blir klar med ditt dop utan måste växa i det. 

Många familjer och släkter har egna dopklänningar som gått i arv i generationer. Andra väljer att köpa en ny, eller låna av församlingen. 

Ofta har dopklänningar haft rosetter och band i olika färger. Där finns inga måsten! Om man har såna och vilken färg de har väljer ni helt själva! 

Det är heller inte ett måste att använda dopklänning överhuvudtaget. Fundera över vad som känns rätt för er!

Om man döps som vuxen kan man ha de kläder som känns bäst för en själv eller låna en vit dopdräkt av församlingen. 

Dop i Alnö

Dop i Indalen

Tre handfullar med vatten. Oavsett om det är en förundrad bebis, en fnittrig konfirmand eller en äldre man, säger Gud - Jag älskar dig - vi hör ihop.

Dop i Hässjö, Ljustorp, Tynderö

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

Dop i Skön

Dop i Timrå

Skicka en dopförfrågan till oss.

Dopmusik

Musik är en viktig del av alla gudstjänster och till ett dop väljer ni tillsammans med prästen de psalmer och sånger som passar just er. Förutom präst medverkar församlingens musiker i dopgudstjänsten.