Lyssna

De gemensamma tjänsterna ger ökad kvalitet för Herrestads församling

Herrestads församling är anslutna till flera av Svenska kyrkans gemensamma tjänster. Förutom den gemensamma IT-plattformen, GIP, så handlar det bland annat om Svenska kyrkans löneservice. Ingvar Humlén, kyrkoherde, berättar att församlingen på det här sättet får tillgång till en kompetens och kvalitet som inte skulle vara möjlig att ha på egen hand.

– De gemensamma tjänsterna är något alla tjänar på inom Svenska kyrkan. Jag ser det framför allt som en kompetens- och kvalitetsfråga. För oss som liten församling med bara 3900 medlemmar är det suveränt att få ta del av kompetens som vi inte har möjlighet att ha själva, säger Ingvar Humlén och fortsätter:

– Ta till exempel IT-tjänsterna. För det första ger den gemensamma IT-miljön dig en mobil arbetsplats. Jag var på ett möte i Skara häromdagen och kunde koppla upp mig och ha åtkomst till alla program och filer. För det andra så är systemen uppdaterade och säkra och dessutom har vi tillgång till support. Det skulle vara svårt att ha lokalt för oss.

Invgar Humlén lyfter också fram fördelen att som kyrkoherde ha experter att ställa frågor till och bolla med och landar återigen i att det handlar om kvalitet.

–  Det allra viktigaste är att känna trygghet att vi gör rätt i viktiga frågor. Vi kan lita på att det fungerar och går rätt till när det gäller ekonomi-, personal- och lönefrågor. Likaså på fastighetssidan, där vi bland annat får stöd att ta fram underhållsplaner och hjälp med eventuella upphandlingar. 

Att vara med och samverka och ta del av gemensamma tjänster innebär också att man som församling behöver tänka till och vara tydlig med vad man vill med sin verksamhet, menar Ingvar Humlén.

– De gemensamma tjänsterna är ett jättebra system för att vi ska kunna behålla självständigheten. För att få rätt stöd behöver vi behöver ställa rätt frågor och visa åt vilket håll vi vill. Samtidigt som vi får tillgång till en kompetens och kvalitet som inte skulle vara möjlig annars. För oss i Herrestads församling skulle jag säga att det är en överlevnadsfråga.