Torsdag 26 september
11.00–11.45 VARFÖR ÄR MINORITETER SÅ HOTFULLA FÖR MAJORITETEN?
Plats: F2
Varför uppfattas Den Andre och i synnerhet minoritetsgrupper som så hotfulla? Ett samtal om normer, makt och privilegier.
Medverkande: Susanne Rappmann, biskop och författare till en avhandling om funktionshinder och teologi, Per Magnus Johansson, psykoanalytiker och docent i idéhistoria, Saga Becker, transaktivist aktuell med romanen Våra tungor smakar våld, Felicia Mulinari, aktuell med diktsamlingen Det som inte kan utplånas.
Moderator: Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård.
Arr: Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet och Leopard Förlag
14.00–14.45 KVINNOR OCH RELIGION
Plats: G3
Religionen har genom historien dominerats av män och många gånger bidragit till kvinnoförtryck. Även i dag. Samtidigt är det mycket som har hänt. Här möts fyra kvinnliga religiösa ledare i ett samtal om religion och jämställdhet.
Medverkande: Madeleine Fredell, dominikansyster i Katolska kyrkan, Antje Jackelén, Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, Ute Steyer, Sveriges första kvinnliga rabbin och danska Sherin Khankan, som leder den första moské i Skandinavien där alla imamer är kvinnor.
Moderator: Lars Mogensen, journalist.
Arr: Svenska kyrkan
15.00–15.45 UNGA KVINNOR OCH MOTSTÅND I POLITIKEN
Plats: K1
Genom 1900-talet har allt fler kvinnor engagerat sig politiskt, men först i modern tid har förhållandet utjämnats mellan andel kvinnor och män i politiken. Trots det visar studier att särskilt unga kvinnor har svårt att komma fram. De möter motstånd inom systemet och hot och hat från samhället. Ett samtal om villkoren för unga kvinnor i politiken.
Medverkande: Peter Örn, ordf. kommittén Demokratin 100 år, Amanda Lind, kultur- och demokratiminister och Susanne Rappmann, biskop för Göteborgs stift.
Moderator: Bosse Parbring, kommunikatör Jämställdhetsmyndigheten.
Arr: Jämställdhetsmyndigheten och Svenska kyrkan