Lyssna

Decolonisation

Samer bodde och drev renskötsel i Skandinaviska halvön långt före nationalstaterna Sverige, Norge, Finland och Ryssland grundades. Samiska folket kommer fortfarande att finnas kvar långt efter att statssystemet har försvunnit. 26 sep – 29 sept 2024, kl. 9.00-17.00, Svenska Mässan

Nationalstaternas politik mot samer har medfört att på 300 år har den samiska kulturen slagits i spillror. Varje aspekt på samiskt liv har koloniserats, t.o.m. de mest centrala delarna av samisk identitet: sameslöjd och renskötsel är koloniserad. Kyrkan och skolan har gått hårt fram mot samer. Då det redan på 1600-talet infördes dödstraff att bekänna sig till samisk religion förlorar vi mycket av den samiska kulturen, då den samiska ceremonitrumman och den religiösa ceremonin gick ”under jord”.

Och de samiska språken var förbjudna att talas i skolan ända fram till 1960-talet, vilket medförde att t.ex. sydsamiska nästan har utrotats. Allt kan inte sägas med ord, allt har inte begrepp vi kan sätta på pränt. Samiska ornamentiken i hård- och mjukslöjd är ett sådant ”ordlöst” uttrycksätt, som vi bara kan förstå genom det kulturarv vi har fått.

Det som nu kallas samisk konst är en utveckling av den samiska slöjden och de religiösa symboler som målades på ceremonitrummorna, ja hela den tidigare offertraditionen, björnkulten och animistisk tro. Naturen är en del av själva kulturen. Ja man kan t.o.m. säga att själva samiska språket och religionen kommer ut ur det landskap som samerna lever och har sin näring från.

Som samisk konstnär blir man automatiskt representant för hela det samiska folket. Samer delar en social verklighetsbeskrivning skild från nationalstatens majoritetskultur. Då vi, vare sig vill eller inte, lever i en global värld anser jag att kommunikation är nödvändig mellan människor från alla olika kulturer och samhällssystem. 
När man har förlorat sitt talade språk kan konsten vara ett bra ersättningsspråk.

Hur kan vi dekolonisera och gå till år 0 i vår tideräkning innan koloniseringen startade? Hur kan vi revitalisera och repatriera kunskap? Endast samer äger den egna förlorade kunskapen.

Men endast tillsammans kan vi återskapa den sönderslagna bilden av de skärvor vi har.

Tomas Colbengtson
www.colbengtson.com

Fotografiska stråket finns att se på väggarna på plan 2 på Bokmässan.

Tors 26 sep – sön 29 sept 2024, kl. 9.00-17.00, Svenska Mässan

Mikael Ringlander

Mikael Ringlander

Programchef Se människan, Prost, Kultursamverkan, Församlingsstödsenheten, Göteborgs stift