Lyssna

Scenprogram torsdag

9:15–9:25 En dörr på glänt

Hur förhåller sig det bibliska Israel, staten Israel och vad Nya testamentet kallar Guds Israel till varandra? Hur påverkar det alla de olika människor som bor i Israel i dag och hur förhåller sig den bibliska profetlitteraturen till samtiden? Johanna Gustafsson Lundberg, docent i tros- och livsåskådningsvetenskap Lunds universitet, i samtal med Fredrik Ivarsson, stiftsprost Göteborg, om Peter Halldorfs bok. Författaren har fått förhinder och medverkar ej.

Medarrangör Libris

***

9.30-9.50 Särskilda händelser

Gängkonflikterna och våldet eskalerar. Så hur vänder vi utvecklingen? För förre säpochefen Klas Friberg är svaret gränsdragning, ledarskap och möjlighet för polisen att göra sitt jobb. Men vad innebär det? Klas Friberg i samtal med Karin Sarja, docent i kyrkohistoria och avdelningschef Kyrkokansliet.
Medarrangör Volante

***

10.00-10.20 Guds Israel

Hur förhåller sig det bibliska Israel, staten Israel och vad Nya testamentet kallar Guds Israel till varandra? Hur påverkar det alla de olika människor som bor i Israel i dag och hur förhåller sig den bibliska profetlitteraturen till samtiden? Johanna Gustafsson Lundberg, docent i tros- och livsåskådningsvetenskap Lunds universitet, i samtal med Fredrik Ivarsson, stiftsprost Göteborg, om Peter Halldorfs bok. Författaren har fått förhinder och medverkar ej.

Medarrangör Libris

***

10:30–10:50 Judiska hjältinnor

Ett sätt att motverka antisemitism är att nedmontera stereotypa föreställningar om judar och visa på den enorma bredd judisk identitet rymmer. Som de kvinnor som på olika sätt förändrat världen. Joanna Rubin Dranger och Karin Brygger i samtal med Sara Wrige, doktor i fysik och präst Göteborg.

Medarrangör Natur & Kultur

***

11:00–11:20 Ö

I de band som finns mellan människor ryms det vackraste och det mest fasansfulla. Två systrar möts efter lång tid på den älskade ö där de tillbringade sin barndoms somrar. En roman om långvarig vänskap och destruktiva relationer. Sara Bergmark Elfgren i samtal med Maria Bergius, präst Göteborg.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

***

11:30–11:50 Den sista idealisten

En berättelse om Viktor Rydbergs liv, från fosterbarn till ledamot av Svenska Akademien. Om den fascinerande tid han levde i, när modernisering och vetenskapliga framsteg förändrade samhället i grunden. Anders Burman i samtal med Ulf Sjögren, präst Göteborg.

Medarrangör Norstedts

***

12:00–12:20 Fjärilsmamman

En ung mamma drabbas av en demenssjukdom och hela familjen påverkas och hamnar i kaos. En verklighetsbaserad berättelse i sagans form utifrån barnets perspektiv. För vad händer när en förälder dör och livet trots allt går vidare? Lotta Fång i samtal med Mia Ås, verksamhetsutvecklare Sensus.

Medarrangörer Lava och Sensus

***

12:30–12:50 Flickan i korridoren

En dag avviker tolvåriga Karolina från gympan och hänger sig i skogen nära skolan. Genom hennes berättelse undersöks den svenska skolans förvandling och hur den kom att bli en skola för ingen. Elinor Torp i samtal med Fredrik Ivarsson, stiftsprost Göteborg.

Medarrangör Mondial

***

13:00–13:20 Chop Chop

Roboten Chop Chop har fullt upp. Allt ska gå fort och även den som gör sitt bästa räcker inte till. Det gäller både människa och robot. Men varför är det så bråttom? Civilisationskritik blandad med humor och vemod. Linda Bondestam i samtal med Karin Rubenson, präst och teologie doktor Göteborgs universitet.

Medarrangör Förlaget

***

13:30–13:50 Ärkebiskopens fastebok 2025

Vad kan fastan lära oss om att avstå och om att ge sig hän? Och hur påverkas människors andlighet av vår tids brist på framtidshopp? Årets fastebok är djupt personlig och utmanande, där artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij går i kärleksfull närkamp med den kristendom han vuxit upp med. Tomas Andersson Wij i samtal med ärkebiskop Martin Modéus.

Medarrangör Verbum

***

14:00–14:20 Lögner

Falska nyheter, alternativa fakta och rena påhitt är inget nytt. Historien är full av lögnare. Osanningar har ändrat historiens gång, skadat otaliga, men också räddat liv. Så vad är egentligen en lögn och är det alltid fel att ljuga? Daniel Rydén i samtal med Pontus Nilsen, präst Göteborg.

Medarrangör Historiska Media

***

14:30–14:50 Bokstavstro

Poesi utifrån missionären John Allen Chaus resa till North Sentinel Island 2018, där han blev ihjälskjuten med pil och båge. De verkliga händelserna diktas ur ett teologiskt och språkfilosofiskt perspektiv. Johanna Larsson i samtal med Maria Essunger, docent i systematisk teologi Uppsala universitet.

Medarrangör Ellerströms

***

15:00–15:45 Seminarium: När ursäkten är framförd och vardagen tar vid

Tema: Sápmi

I november 2021 bad Svenska kyrkan det samiska folket om ursäkt för de övergrepp som kyrkan begått och bidragit till både historiskt och i nutid. Åtta olika åtaganden formulerades, bland annat med mål att stärka det samiska inflytandet där Svenska kyrkans arbete och närvaro påverkar Sápmi. Så hur har det gått så här långt, hur har arbetet påverkat Svenska kyrkan och hur ser framtiden ut? Med Martin Modéus, ärkebiskop Svenska kyrkan, Eva Forsgren, ordförande Uppsala sameförening och Amnesty Sápmi, och Erik-Oscar Oscarsson, ordförande Samiska rådet i Svenska kyrkan. Moderator Karin Sarja, avdelningschef Kyrkokansliet.

Medarrangör Tjállegoahte

***

16:00–16:20 En tid för krig

Rysslands anfall på Ukraina 2022 sätts i sitt historiska sammanhang och jämförs med upptakten till Tysklands invasion av Polen 1939. Vägar mot krig som kantades av omvärldens önsketänkande, felbedömningar och obeslutsamhet. Wilhelm Agrell i samtal med Henrik Grape, senior rådgivare Kyrkornas Världsråd.

Medarrangör Historiska Media

***

16:30–16:50 Tio tankar för själens hunger

Vad är det att vara människa och hur behåller vi förmågan att möta det främmande? En av vårt lands tongivande tänkare i engagerande resonemang kring aktualiteter som ger stöd i hur vi kan möta samtidens utmaningar. Antje Jackelén i samtal med Elin Kakko, teologistudent.

Medarrangör Romanus & Selling

***

17:00–17:20 Terranauterna

Viljan att upptäcka världen ledde den västerländska människan till världens högsta platser. Men berättelsen om hur jorden kartlades har också mörkare stråk. Kolonialism och imperialism följde när människan med överblick skaffade sig makt. Staffan Bergwik i samtal med Kristin Windolf, präst Uppsala.

Medarrangör Norstedt

***

17:30–17:50 Död mans kvinna

Runt sekelskiftet 1900 är Stockholm i förvandling och på samma adress kan fattiga och rika leva helt olika liv. Hur påverkar det människorna? När en man går fri efter att ha misshandlat sin hustru svårt, väcks vreden hos fyra kvinnor. Katarina Wennstam i samtal med Antje Jackelén, ärkebiskop emerita.

Medarrangör Bookmark förlag