Torsdag 26/9 kl 10.00–10.20
Månen tur och retur
Rymdscenen
Tema: Rymden
Hergés Månen tur och retur väckte rymdintresset hos många Tintinläsare. Så vad är det i berättelsen som fascinerar så och hur påverkar språket läsupplevelsen? Tintinöversättare Björn Wahlberg i samtal med Anna Rikner, Tintinfantast, journalist och programansvarig Se människan.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan, Generation T – Den svenska Tintinföreningen och Rymdstyrelsen
***
Torsdag 26/9 kl 11.00–11.45
Aniara – en revy om människan i tid och rum
Bokmässans seminarieprogram, F2
Tema: Rymden
Seminariebiljett krävs
Harry Martinsons stora rymdepos från 1956 är både ett litterärt mästerverk och en varningsklocka i vapenskramlets och klimatkrisens tid. Diktverket belyser människans försök att tolka egen roll i skapelsen och berör ständigt aktuella ämnen som jämställdhet, överexploatering och evigheten. Så vad innebär det att hantera verkligheten genom litteraturen? Med Martin Modéus, ärkebiskop Svenska kyrkan, Ebba Witt-Brattström, författare till Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd och Knut Larsson, serietecknaren bakom serieromanen Aniara. Moderator Ulrika Knutson, författare och journalist.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Historiska Media
***
Torsdag 26/9 kl 12.00–12.45
Månen tur och retur
Bokmässans seminarieprogram, F2
Tema: Rymden
Seminariebiljett krävs
De realistiska skildringarna av en rymdfärd i Hergés Månen tur och retur väckte rymdintresset hos många Tintinläsare. Om än i Tintins tappning, där en journalist och en lätt berusad sjökapten ses som ett logiskt val av astronauter. Men berättelsen är så mycket mer än så. Den berör existentiella frågor som synen på människan genom evighetens perspektiv. Med Björn Wahlberg, Tintinöversättare, Johan Marcopoulos, Tintinkännare och kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, och Maria Küchen, författare med fokus på rymden. Moderator Helle Klein, Tintinfantast och direktor Sigtunastiftelsen.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan, Generation T – Den svenska Tintinföreningen och Sigtunastiftelsen
***
Torsdag 26/9 kl 15.30–15.50
Den inre rymden
Rymdscenen
Tema: Rymden & Sápmi
Bildkonstnären Britta Marakatt-Labba broderar berättelser om samisk kultur och mytologi. I ett samtal med författaren Maria Küchen, utforskas relationen i hennes verk mellan den inre rymden och den yttre.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan, Tjállegoahte och Rymdstyrelsen
***
Lördag 28/9 kl 12.00–12.45
Rymden, himlen och evigheten
Bokmässans seminarieprogram, H1
Tema: Rymden
Seminariebiljett krävs
Kosmologin har som mål att förstå universums ursprung, utveckling, framtid och dess struktur i sin helhet. Frågor som diskuterats av såväl filosofer och teologer som fysiker genom historien. Med utgångspunkt i den empiriska informationen inom samtida kosmologisk forskning ges perspektiv på rymden, himlen och evigheten, hämtade från den moderna fysiken, filosofin och religionsfilosofin. Med Martin Sahlén, docent i astronomi vid Uppsala universitet, Jonas Enander, författare till Mörkret och människan, Maria Küchen, författare med fokus på rymden och existentiella frågor, och Martin Modéus, ärkebiskop Svenska kyrkan. Moderator Johanna Koljonen, författare och kritiker.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan, Rymdstyrelsen och Albert Bonniers Förlag
***
Lördag 28/9 kl 14:00–14:20
Sikta mot stjärnorna
Se människan-scenen
Tema: Rymden
Astronaut Marcus Wandt blev i januari den tredje svensken i rymden. Hur är det att sitta i en rymdraket och lämna jorden bakom sig? Vad föder det för tankar? Om människans tillvaro i detta stora universum och framtiden för vår planet. Marcus Wandt i samtal med Kristina Ljunggren, präst Stockholm.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Bonnier Fakta
***
Lördag 28/9 kl 16:00–16:20
En sekund i evigheten
Se människan-scenen
Tema: Rymden
Fysikern Ulf Danielsson är känd för sin populärvetenskapliga och existentiella röst. Här samlas betraktelser över tidsresor, svarta hål och stjärn- och fågelskådningar. Tillsammans kan de läsas som en profan postilla, som tankar för dagen. Ulf Danielsson i samtal med Martin Modéus, ärkebiskop.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Fri Tanke
***
Söndag 29/9 kl 11.00–12.00
Litterär gudstjänst om att hitta hem
Bokmässans seminarieprogram, sal G4
Tema: Sápmi och Rymden
Ett hem är så mycket mer än den plats du bor på. Att hitta ett hem kan vara en praktisk utmaning, men också en existentiell resa inombords, mot en trygg plats att kalla sin. Någonstans att känna sig hemma. Över människans plats på jorden funderar Jonas Enander i Mörkret och människan och i Linnea Axelssons diktepos Sjaunja är det förhållandet mellan det samiska, naturen och familjen som minner om det hemma som kanske inte längre finns. Med musik av damkören Vocalis under ledning av Linus Landgren. Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde Halmstad.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Albert Bonniers Förlag
Den litterära gudstjänsten från Bokmässan direktsänds i Sveriges Radio P1.
***
Söndag 29/9 kl 11.30–11.50
När vetenskap och tro var samma sak
Rymdscenen
Tema: Rymden
Astronomin har alltid fascinerat människan och för 1400-talstänkaren Nicolaus Cusanus fanns inget motsatsförhållande mellan tro och vetenskapen. I bildningsromanen Den florentinska liljan utgår Per Starke från Cusanus liv och tid. I samtal med Maria Küchen, författare med fokus på rymden.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan & Rymdstyrelsen