Torsdag 26/9 kl 15.00–15.45
När ursäkten är framförd och vardagen tar vid
Se människan-scenen
Tema: Sápmi
I november 2021 bad Svenska kyrkan det samiska folket om ursäkt för de övergrepp som kyrkan begått och bidragit till både historiskt och i nutid. Åtta olika åtaganden formulerades, bland annat med mål att stärka det samiska inflytandet där Svenska kyrkans arbete och närvaro påverkar Sápmi. Så hur har det gått så här långt, hur har arbetet påverkat Svenska kyrkan och hur ser framtiden ut? Med Martin Modéus, ärkebiskop Svenska kyrkan, Eva Forsgren, ordförande Uppsala sameförening och Amnesty Sápmi, och Erik-Oscar Oscarsson, ordförande Samiska rådet i Svenska kyrkan. Moderator Karin Sarja, avdelningschef Kyrkokansliet.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Tjállegoahte
***
Torsdag 26/9 kl 15.30–15.50
Den inre rymden
Rymdscenen
Tema: Sápmi och Rymden
Bildkonstnären Britta Marakatt-Labba broderar berättelser om samisk kultur och mytologi. I ett samtal med författaren Maria Küchen, utforskas relationen i hennes verk mellan den inre rymden och den yttre.
Medarrangörer: Svenska kyrkan Se människan, Tjállegoahte och Rymdstyrelsen
***
Fredag 27/9 kl 11:00–11:20
Stinas jojk
Se människan-scenen
Tema: Sápmi
Stina Larsdotter var sameflickan som inte slutade växa. När hon levde i mitten av 1800-talet visades människor med udda utseenden upp mot betalning, och Stina lät sig övertalas. Den fattiga renskötardottern blev en attraktion över hela Europa. Mats Jonsson i samtal med Marjut Ervasti, präst Stockholm.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Alfabeta
***
Fredag 27/9 kl 12:30–12:50
Till träden
Se människan-scenen
Tema: Sápmi
Hur pratar vi om det som är viktigt? En pappa och en dotter, en familj som tvingats tala svenska och inte samiska. En roman om oförmågan till kommunikation, när alla i familjen inte talar samma språk. Ella-Maria Nutti i samtal med i samtal med Maria Klasson Sundin, stiftsadjunkt Luleå stift.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Wahlström & Widstrand
***
Fredag 27/9 kl 15.00–15.45
Rättvis omställning – men på vems bekostnad?
Se människan-scenenTema: Sápmi och Klimatkrisen
Den svenska klimatpolitiken måste bidra till en snabb omställning på vetenskaplig grund och bör präglas av samverkan, jämställdhet och rättvisa. Historiskt sett har stora samhällsförändringar gjorts på samisk bekostnad, utan samisk medverkan i beslutsprocessen. Hur skapar vi en kultur där både samiska representanter och representanter för majoritetssamhället finns med redan på idéstadiet och tillsammans bidrar till frågornas lösning? Med Matti Blind Berg, förbundsordförande Svenska samernas riksförbund, Julia Rensberg, centralkommittén för Kyrkornas världsråd, Gunilla Märak, Samiska rådet i Svenska kyrkan, och Åsa Nyström, biskop Luleå stift. Moderator Kaisa Syrjänen Schaal, senior policyrådgivare Kyrkokansliet.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Tjállegoahte
***
Fredag 27/9 kl 17.00–17.45
Litteratur i annan form är också litteratur
Bokmässans seminarieprogram, sal F1
Tema: Sápmi
Seminariebiljett krävs
Litteratur är mer än det tryckta ordet. Det kan gälla skrivna berättelser i annan form, som texter på nätet eller serieberättelser. Men också konst och musik, där nya uttrycksformer gör berättelser tillgängliga för en publik som annars inte hade nåtts. Varför gör vi egentligen skillnad på hur en berättelse förmedlas? Och vad händer när vi stöper om äldre berättelser i ny form? Med Britta Marakatt-Labba, konstnär med andra perspektiv på berättande, Mats Jonsson, serieskapare aktuell med Stinas jojk, och Charlotte Frycklund, präst på nätet. Moderator Ol Johan Gaup, jojkare och kulturproducent.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan, Tjállegoahte, Alfabeta och Verbum
***
Lördag 28/9 kl 10:00–10:20
Marken, andligheten
Se människan-scenen
Tema: Sápmi
Är svenska fjällturister kolonisatörer? En bok om andlighet, samiskhet och att vara en kolonisatör utan att förstå det. Här diskuteras brännande frågor kring Sápmi, vår svenska natur, tro, andlighet, ekologi och en ny Sverigebild. Petra Carlsson Redell i samtal med Lotta Fång, präst Tyresö.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Polaris
***
Lördag 28/9 kl 12:30–12:50
Far inte till havet
Se människan-scenen
Tema: Sápmi
Det krypande, stigande vattnet är som en egen varelse. Det som en gång gav liv, blir ett ständigt hot. En mor protesterar och blir alltmer isolerad, medan dottern önskar lägga det som krävs bakom sig, för att få det som alla andra. Elin Anna Labba i samtal med Natalie Ramstedt, fil kand i biblioteks- och informationsvetenskap.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Norstedts
***
Lördag 28/9 kl 13:30–13:50
Mödramärg
Se människan-scenen
Tema: Sápmi
Två samiska kvinnor i två tidsåldrar, som båda slåss för sin tillvaro. Romanens nutida gruvhot är fiktivt, men inspirerat av liknande processer runt om i Sápmi där samer och naturskyddsorganisationer slåss för att freda markerna. Tina Harnesk i samtal med Åsa Nyström, biskop Luleå stift.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Bokfabriken
***
Lördag 28/9 kl 15.00–15.45
Skogen på liv och död
Bokmässans seminarieprogram, sal J2
Tema: Sápmi
Seminariebiljett krävs
Människan behöver en välmående skog, men vad behöver skogen för att må bra? Uppfattningarna går isär. Svenska kyrkan förvaltar och brukar cirka 460 000 hektar skog, varav många hektar finns i Sápmi. Renskötande samer är beroende av lavrik skog och att de kan påverka skogsbruket. Konflikterna är talrika, men vad händer när vi möts och lyssnar på varandra? Med Göran Enander, utredare Svenska kyrkans skogsutredning, Mikael Karlsson, grundare Ecoforestry Foundation, Jörgen Stenberg, renskötare, jojkare och poet, och Åsa Nyström, biskop i Luleå stift. Moderator Nanna Borchert, ekosystemvetare.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Tjállegoahte
***
Söndag 29/9 kl 10:00–10:20
Sammanflätning
Se människan-scenen
Tema: Sápmi
Samiska Inga läggs 1920 in på sjukhus som sinnessvag och kommer aldrig mer hem. Om svensk rasistisk historia och en tornedalsk släkts vilja att bära sitt arv och minnen med stolthet. Pia Mariana Raattamaa Visén i samtal med Karin Sarja, docent i kyrkohistoria och avdelningschef Kyrkokansliet.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Albert Bonniers Förlag
***
Söndag 29/9 kl 11.00–12.00
Litterär gudstjänst om att hitta hem
Bokmässans seminarieprogram, sal G4
Tema: Sápmi och Rymden
Ett hem är så mycket mer än den plats du bor på. Att hitta ett hem kan vara en praktisk utmaning, men också en existentiell resa inombords, mot en trygg plats att kalla sin. Någonstans att känna sig hemma. Över människans plats på jorden funderar Jonas Enander i Mörkret och människan och i Linnea Axelssons diktepos Sjaunja är det förhållandet mellan det samiska, naturen och familjen som minner om det hemma som kanske inte längre finns. Med musik av damkören Vocalis under ledning av Linus Landgren. Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde Halmstad.
Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Albert Bonniers Förlag
Den litterära gudstjänsten från Bokmässan direktsänds i Sveriges Radio P1.
***
Söndag 29/9 kl 12.30–12.50
Lulesamiska diftonger och Gud
Den samiska montern
Tema: Sápmi
Ánddaris Rimpi i samtal med Karin Runow om processen att komponera ett lulesamiskt körverk. Vilka möjligheter ger språkets överflöd av diftonger och vokaler?
Arrangörer: Svenska kyrkan och Tjállegoahte