Utbildningen är ett samarbete mellan flera stift och Enskilda Högskolan Stockholm (EHS). Ansvaret att ge vidare evangeliet definieras som Svenska kyrkans dopundervisningsansvar. Att lägga trons perspektiv på livet i samhället och världen är en praktik som vi tillsammans gör och formulerar. Denna utbildning stärker församlingen i det uppdraget.
Utbildningen utgår från ett helhetsperspektiv på lärande som inte reducerar lärande till varken antingen ”vuxna” eller ”barn och unga” eller explicita undervisningssituationer utan fokuserar på hur församlingen skapar rum för livslångt lärande som helhet. Den bygger vidare på en förståelse av lärande som både individuellt och socialt så att både den lärande människan och den lärande gemenskapen står i centrum.
Utbildningen bygger på religionspedagogiska teorier och teologiska perspektiv kring lärande och församlingssyn samt på fallstudier av konkreta läraktiviteter i församlingar och möter upp med perspektiv och teorier som hjälper att strukturera och organisera lärandet i församlingar/pastorat som går kursen. Fokus är förståelse, teorier och redskap och innebär en (hel) del teoretiskt arbete i form av litteraturstudier och skrivande. Kurslitteraturen omfattar såväl böcker som artiklar.
Läsåret 2025–26 är tredje året som utbildningen erbjuds. Utbildningen görs i samarbete mellan Enskilda Högskolan i Stockholm (EHS) och åtta stift (Göteborgs, Karlstads, Skara, Linköpings, Växjö, Strängnäs, Uppsala och Härnösands stift). Under vårterminen 2026 finns möjlighet att vidga processen för fortsatt lärande i församlingens konkreta miljö för de församlingar som vill.
Kursen är utformad för alla intresserade och engagerade i församlingen, anställda och ideella medarbetare. För att lärandet ska komma församlingen till godo ser vi gärna att det är minst två från varje församling/pastorat som går kursen. Detaljerat schema ser du nedan. Notera att lärandet inkluderar en fysisk gemensam träff på EHS i Stockholm/Bromma 22-23 sep 2025. Övrig undervisning sker digitalt samt genom stiftsvisa träffar.
Parallellt med utbildningen under hösten ger EHS en högskolekurs på samma tema som litteraturkurs på basnivå och avancerad nivå. Det innebär att du som går utbildningen och som önskar få högskolepoäng också kan anmäla dig till den akademiska kursen. Kursen kan alltså läsas i tre varianter:
- Stiftsutbildning. Deltagande under hela kursen. Efter avslutad kurs får man ett intyg om deltagande.
- Akademisk kurs på basnivå. Samma som stiftsutbildning men det tillkommer ett obligatoriskt examinerande moment. Kursen ger 7,5 hp. Kräver grundläggande behörighet för högskoleutbildning.
- Akademisk kurs på avancerad nivå. Samma som stiftsutbildningen men det tillkommer ett obligatoriskt examinerande moment och betydligt mer kurslitteratur som mestadels är på engelska. Särskilda behörighetskrav.
Vid anmälan anger du om du är intresserad av att även anmäla dig till högskolekursen. Då krävs dessutom en individuell anmälan via antagning.se. Mer information om det ges i samband med bekräftelsebrev efter anmälningstidens utgång.
Medverkande: Enskilda Högskolan i Stockholm, Jonas Ideström och Simon Hallonsten. Stiftsmedarbetare från flera stift, Beata Åhrman Ekh från Göteborgs stift.
1500 kr + hotell, resa och litteratur
Deltagaravgiften är överenskommen för alla stift för en termins utbildning inklusive måltider vid startträffen i Stockholm (på EHS i Bromma). Tillkommer gör kostnader för litteratur om ca 1000 kr för stiftsutbildning/akademisk kurs på basnivå 7,5 hp. För deltagare som går utbildningen på avancerad nivå tillkommer ytterligare ca 1000 kr för kurslitteratur. Även kostnad för hotellövernattning i Stockholm/Bromma 22–23 september samt resa till Stockholm om ca 3 600 kr.
25 augusti 2025–16 januari 2026, digitalt och fysiskt
Anmäl dig här senast den 1 juni 2025