– Det är viktigt att kyrkan har vardagslivet och samhällsfrågorna i fokus när vi diskuterar kyrkans sändningsuppdrag. Det som är viktigt för människor är också viktigt för kyrkan, konstaterade Fredrik Modéus.
Han reflekterade kring begrepp som relationer och förtroende och vilken betydelse de har i perspektivet mission. Det handlar om att leva mission i vardagslivet i allt vi gör, konstaterade han och pekade på hur viktiga de vardagliga mötena är människor emellan.
Handlingar viktigast
– Handlingar triumferar alltid över prat, slog han fast.
Vilka är då de bästa förebilderna för att inspirera andra till kristen tro?
– Den som har en självsäker tro väcker inte nyfikenhet hos andra. Vi imponeras ofta av andras kompetens, men känner igen oss själva när sårbarhet visas.
Fredrik Modéus pekade på hur viktigt gudstjänstlivet är.
– I gudstjänstlivet ska man upptäcka vad mission och kristet liv handlar om. Fungerar inte gudstjänstlivet finns det inget att komma till. På många platser fungerar det väldigt bra. På andra håll saknas pulsen och det skulle behövas ett hjärtstartsprogram. Vi behöver hitta sätt att starta om med konkreta missionsstrategier, tycker han.
De kyrkliga handlingarna är förstås en viktig del. Varje dop, vigsel eller begravning är ett tillfälle att missionera om det kristna budskapet.
”Förmåga att bygga broar”
– Det handlar om vår förmåga att bygga broar när människor har anledning att komma till kyrkan av yttre skäl. Då är det vår uppgift att upptäcka djup och vidareväxt.
Många tecken pekar på ett ökat intresse för att lära sig mer om den kristna tron, menade Fredrik Modéus.
– Sekulariseringen i storstäderna har nått sitt ”bäst-före” datum, menade han. Hur gör vi för att ta på största allvar att människor letar efter något? Den kyrka som jag älskar gör plats för mitt sårbara liv.
Att kyrkorna får fler besökare och att konfirmanderna nu ökar i antal, är positiva signaler.
”Fler unga tror och ber”
– För en framåtlutad missionsdriven kyrka är det ”hot stuff”, att allt fler unga tror och ber. Det enskilt viktigaste beslut ni kan ta är att satsa på konfirmanderna. Kyrkan har förutsättningar för att människor ska göra nyupptäckter. Både kyrkorummet och kyrkomusiken är viktiga delar i vårt missionsuppdrag, menade Fredrik Modéus och blickade ut över åhörarna, medarbetare, ideella och förtroendevalda från en rad församlingar inom Växjö stift.
Efter biskopstalet var det dags för paneldebatt om de olika perspektiven på mission.
Josephine Ganebo Skantz, religionssociolog och utredare vid enheten för forskning och analys på Kyrkokansliet, Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan och tidigare generalsekreterare i Sveriges kristna råd samt Jan Eckerdal, direktor för teologi på Sveriges kristna råd,resonerade kring biskop Fredriks frågeställningar om mission.
Tydligare – och mer inlyssnande
En slutsats blev bland annat att kyrkan behöver bli tydligare i sitt budskap, men samtidigt också vara inlyssnande.
– Låt inte statistiken stå i kontrast till det viktiga arbete ni gör. Vi ska tillsammans försöka förstå Sveriges befolkningen bättre. Tänk inte att ni möter en medlem, utan någon som är nyfiken på Svenska kyrkan, ett jätteviktigt möte, sa Josephine Ganebo Skantz.
– Gör som Jesus, passera gränser när det behövs. Var kreativa och nyfikna och tänk lite på kristen enhet och samverkan med andra, menade Karin Wiborn.
– Håll missionsuppdraget levande och hitta ett språk för det och gemensamt tala om vad som är meningen med att vi blivit sända till den här platsen, vad var grejen med det, avrundade Jan Eckerdal.
Biskopens dag fortsatte med en rad seminarier under eftermiddagen, där deltagarna kunde välja ämnen utifrån sitt intresse.
”Berikas av att vara tillsammans”
– Mission är mångfacetterat. Vi berikas enskilt av att vara tillsammans, summerar Erik Dreier, präst i Jönköpings församling.
– Det fanns något för alla den här dagen. Mission är ett centralt begrepp och det blir tydligt att det handlar mycket om vilka vi är som kyrka och vilka vi vill vara. Mission är ett starkt teologiskt begrepp som vi ska arbeta vidare med, säger kyrkoherde Ann Aldén, som själv ledde seminariet ”Vem ska rulla undan stenen?” om mission, minoritetsstress och möjligheter.
Reportage: Mikael Bergström
Fotnot: Ordet mission kommer från det latinska namnet missio som betyder sändning.