För 20 år sedan blev 27 januari en internationell minnesdag, dagen då koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i Polen befriades 1945. I år har det gått 80 år.
– Vi högtidlighåller förintelsens minnesdag för att minnas vad som faktiskt hände. Hur hetsen och hatet blev till utstötning, förödmjukelse, våld, avhumanisering och det statligt organiserade mordet på sex miljoner judar och hundratusentals romer. Men vi behöver också minnas och leva oss in i varför människor ungefär som vi, i ett samhälle ungefär som vårt, kunde fås att säga och göra saker som nyss hade synts dem otänkbara. Vi högtidlighåller förintelsens minnesdag i Sofiakyrkan, smärtsamt medvetna om vårt kristna arv. Och på samma gång är det vår tro som ger kraften att tillsammans med alla goda krafter säga: Något liknande får aldrig hända igen, sa kyrkoherde Ann Aldén bland annat som inledningen på högtidlighållandet i Sofiakyrkan.
Musik och textläsning
Stahlhammer Klezmer Classic Trio stod för musiken, tillsammans med Nina Åkerblom Nielsen, kantor i Jönköpings församling, och Ida Edelman från Jönköping läste valda delar ur boken Sonjas resa, en berättelse om vad en judisk flicka tvingades genomleva under kriget, skriven av Semmy Stahlhammer och hans mamma Sonja.
Beskrev synen på judar idag
Hur är det att leva som ung jude i Sverige idag? Det undrade bland annat kyrkoherde Ann Aldén i ett samtal med Theo Loefler, styrelseledamot i Judiska ungdomsförbundet i Sverige. Theo utvecklade sin syn på förintelsen, hur synen på judar är idag och inte minst hur det är att leva som ung jude i Sverige idag.
Representanter från de åtta partier som finns representerade i Jönköpings kommunfullmäktige fanns också på plats. Två av ledamöterna, Andreea Vanciu och Oscar Svensson, läste upp ett uttalande, gemensamt för alla åtta partier:
Uttalande från åtta partier
– Minnet av Förintelsen måste hållas vid liv. Vi har en moralisk skyldighet som medmänniskor och en demokratisk skyldighet som politiker att göra det. Det finns flera skäl, förklarade de och utvecklade begrepp som att hedra offren, att lära av historien, att bekämpa förnekelse, desinformation och revisionism och att kämpa mot nutida antisemitism och andra former av rasism och antidemokrati.
Sofiakyrkan var välbesökt denna kväll. Många deltagare uttryckte vad detta högtidlighållande betyder:
– Det är oerhört viktigt att vi brett kan samlas och manifestera mot antisemitism och för mänskliga rättigheter. Det känns centralt i den tid vi lever i, säger landshövding Brittis Benzler och fortsätter:
– Vi måste påminna oss om var man kan hamna om man sår splittring och delar upp människor i vi och dem. Det är en livsfarlig väg att gå, därför är jag väldigt glad över att kyrkan tagit detta initiativ, säger hon.
– En jätteviktig dag som tyvärr är ständigt aktuell. Vi måste stå samman mot rasism, säger Jerry Hansson, mångårig ledamot av kommunfullmäktige, numera ledamot av kultur- och fritidsnämnden.
– Detta är ständigt aktuellt. Efter de utspel vi ser västerifrån är det viktigt att visa att vi inte står där, säger Carin Wiberg, ledamot av kommunfullmäktige.
”Måste ständigt påminna oss”
Emil Qvarnström, VD för stiftsgården Tallnäs, pekar på att kyrkan har en viktig roll:
– Behovet av den här minnesdagen och betydelsen av den, är stor idag när man ser hur samhället utvecklas. Vi måste ständigt påminna oss om att historien lever. Vi måste stå upp för vad kyrkan står för och vad vi tror på, säger han.
Pater Joseph Maria Nilsson, kyrkoherde i katolska kyrkan i Jönköping, instämmer i behovet av att uppmärksamma denna minnesdag:
– Vi har en medbroder, Maximilian Kolbe, som miste sitt liv i Auschwitz i augusti 1941 och som nu vördas som helgon. Det var såväl judar som romer men också många polska katoliker som dog i Auswitz, vilket är viktigt att komma ihåg, tycker han.
Semmy har skrivit om sina föräldrar
Semmy Stahlhammer är violinist i trion med samma namn och bland annat konsertmästare i Hovkapellet. Han har skrivit flera böcker om sina föräldrars umbäranden under Förintelsen.
– Detta är en viktig dag. Den är som en inkörsport till hela frågan och kan användas som utgångspunkt för att diskutera alla de folkmord som sker i världen. Det är väldigt bra att Svenska kyrkan arrangerar en minneshögtid som denna, säger han.
MIKAEL BERGSTRÖM