– Efter den workshop som varit och de förutsättningar som finns är detta vår sammanfattning av vad vi vill uppnå, med fokus på naturen och själen även i det yttre kyrkorummet, säger designer Ulrika Billingham.
Det har länge funnits tankar inom Jönköpings församling att utveckla de båda centrala kyrkoparkerna vid Sofiakyrkan och Kristine kyrka, och arbetsgrupper har under en tid studerat möjligheterna.
Workshop i januari
I januari 2024 höll landskapsarkitekt Tom Billingham en workshop med arbetsgrupperna för de båda prkerna, ansvariga inom församlingen och representanter från Jönköpings kommun och länsstyrelsen.
Med sig hem fick han mängder med synpunkter och önskemål, många av dem formulerade på post-it-lappar.
För Sofiaparken var önskemålen att skapa en öppen, trygg, vacker och vilsam park, med bänkar, bra belysning och ett tydligt barnperspektiv. Detta utifrån det stora kulturhistoriska värde som parken har, men samtidigt problem med bland annat bullernivå och nedskräpning.
”Finns en tydlighet”
– Det var ett jättebra material att jobba vidare med. Det fanns en tydlighet i vad ni ville uppnå, säger Ulrika Billingham och konstaterar att parken har en tillgång i sina vackra träd, men också några sjuka almar och brist på lägre växtlighet.
Det förslag de nu lägger fram innehåller bland annat en lekhörna med får i trä i hörnet Nygatan/Klostergatan, många sittbänkar, en vattenspegel med fontän på östra sidan av kyrkan mot Trädgårdsgatan, en labyrint med bibelord i hörnet Nygatan/Trädgårdsgatan och olika ”fickor” med bekväma sittmöjligheter. De pekar båda på att parken har stor potential.
– Vi behåller alla gångstråk som finns idag, samtidigt som vi vänder alla ytor in mot kyrkan, från shopping och restauranger, och skapar tydliga linjer och avgränsningar. Man ska känna att man är inne i parken, säger Ulrika Billingham.
Här ingår bland annat att flytta dagens parkering från södra till norra sidan och ”gömma” den från gatan, en av flera frågor de måste diskutera med Jönköpings kommun. Den östra sidan av kyrkan, mot Trädgårdsgatan, får ny platsbildning med sittgrupper och som sagt en vattenspegel där det är tänkbart att hålla såväl dop som andra samlingar.
De har också tagit stor hänsyn till Sofiakyrkans utformning i nygotisk arkitektur, där syftet är att få betraktaren att lyfta blicken uppåt, från det materiella till det immateriella, alltså tillgångar som inte är fysiska föremål.
”Alla vinner på förslaget”
– Alla vinner på det här förslaget, eftersom det också gynnar gatumiljön runt Sofiakyrkan, sammanfattar Tom Billingham.
Sofiakyrkans arbetsgrupp, med sammankallande Mia Hellgren i ledningen, kunde konstatera att många av tankarna från workshopen har fått genomslag i förslaget och var generellt nöjda med det de såg. Samtidigt väcktes en del detaljfrågor kring utformning och höjd på labyrinten och synpunkter på att gräsytorna borde vara lite större, eller att kyrkan fortfarande måste vara tillgänglig för stora fordon i samband med inlastning av utrustning, med mera. Men också frågan om vilket underhåll som kommer att behövas för en ny park.
Tom och Ulrika Billingham jobbar nu vidare med de synpunkter de fått, samt delfrågor som flaggstänger, cykelställ och hur den planerade belysningen ska placeras, vävs in.
– Vi tar med oss alla anteckningar, och ska också stämma av med kommunen och länsstyrelsen. Sedan ska vi göra en kostnadsberäkning, säger Tom Billingham.
Så småningom kommer kyrkorådet och kyrkofullmäktige att få förslag att ta ställning till.
Reportage: Mikael Bergström
Fotnot: Förslaget för Kristine kyrkas park presenteras separat.