En man och en kvinna står i ett kyrkorum
Lyssna

Frida och Isak är nya gudstjänstvärdar

Om du besöker en gudstjänst i Kristine kyrka är möjligheten stor att du möter Isak Listring eller Frida Mäkelä Strandlund, två av Jönköpings församlings nya gudstjänstvärdar. De har valt att göra en ideell insats i Svenska kyrkan, ett beslut som mognat fram på senare år.

–         Jag längtar efter att få stå i kyrkan och läsa bibeltexter, säger Frida Mäkelä Strandlund, som till vardags är lärare i matematik och idrott på Junedalsskolan.

Isak Listring har inte riktigt samma längtan:

–         Jag håller mig gärna i bakgrunden och hjälper till, i alla fall tills vidare, tills jag blir mer varm i kläderna, säger han.

Flyttat till Jönköping

De har båda flyttat till Jönköping på senare år, båda utan någon kyrklig historik. Frida är uppvuxen i Stockholm, men flyttade till Jönköping med sin blivande man, som är från Jönköping.

–         Han är härifrån, så vi hamnade här, köpte hus i Bankeryd och fick barn, pojkar som nu är 11 månader och tre år. När vi fick barn ville vi ha det lite mer familjärt och i sommar ska vi gifta oss, berättar Frida.

Hon njuter för fullt av sin nya hemstad.

–         Jag hade tidigare besökt Jönköping för att hälsa på min mans föräldrar.  Redan då älskade jag stan med allt vatten och bland annat alla aktiviteter för barn. Så jag uppskattar Jönköping som stad.

”Vi stormtrivs i Jönköping”

Isak är skåning, med Malmö som hemstad. Via Linköping hamnade han i Jönköping i februari 2024.

–         Min sambo läser till läkare i Linköping, och från termin sex läser hon nu på Studieort Jönköping. Vi stormtrivs i Jönköping, det är en fantastisk stad, säger han.

Isak själv är i dagarna färdigutbildad kock och letar jobb för fullt.

–         Jag älskar mat och lägger mycket tid på det.

Om de kommer att stanna kvar i Jönköping beror på flera faktorer, bland annat arbetsmarknaden.

–         Familjen finns i Malmö, så vi får se hur det utvecklas, men jag känner ingen brådska med att flytta tillbaka dit, säger han.

Ingen historik inom kyrkan

De är båda döpta i Svenska kyrkan, men har i övrigt ingen historik inom kyrkan.

–         Min farmor och mormor är religiösa, men annars ingen religion under min uppväxt. Det var nästan lite ”anti” att konfirmera sig. Men min blivande man August är uppväxt inom kyrkan, berättar Frida.

Det har också stegvis väckt hennes intresse.

–         När vi har mött olika utmaningar i livet har vi tagit hjälp av kristendomen vilket har gjort det lättare att bära. August sätt att se på saker har inspirerade mig och gjort mig nyfiken på religion och att lära mig mer. För mig är det viktigt att det ska vara naturligt att arbeta förebyggande med sitt mående, inte bara agera när något händer, säger hon.

Deltog i vuxenkonfirmationsgrupp

Detta ledde fram till att hon under 2024 deltog i församlingens vuxengrupp för konfirmation och konfirmerades i december 2024.

I samma vuxenkonfirmationsgrupp fanns Isak som deltagare.

–         Min farmor var troende och hos henne läste vi godnattbön. Men annars har jag ingen religiös bakgrund alls. Men en av våra grannar i Linköping berättade om sin kristna tro och det gjorde att något väcktes i mig. Sedan dess har tron växt fram mer och mer och jag kände att jag ville veta mer och började besöka kyrkan. När vi flyttade till Jönköping var det naturligt att fortsätta med det för jag kände att det ledde mig på en väg som jag ville gå, säger Isak.

Han beskriver känslan av att både lära sig mer och reflektera över livet; de existentiella frågorna.

”Vill fortsätta med relationen med kyrkan”

–         Jag uppskattar att reflektera kring tron och tänka på livet, varför vi finns här. Jag har fått ett frö som bara växer, så detta är väldigt stimulerande. Jag vill fortsätta med den relation med kyrkan som vi har byggt upp. Jag känner att jag blir en bättre version av mig själv, vilket känns fantastiskt, säger han.

Efter konfirmationen valde de att tacka ja till frågan från prästen Maja Karin Lindahl om att bli gudstjänstvärdar.

–         Jag kände mig väldigt ärad av frågan. Vi ville inte att vår relation i gruppen och med kyrkan skulle ta slut när konfirmationstiden var slut.  Samtidigt vill jag att fler unga ska se att det inte bara är äldre som finns i kyrkan, utan att den är en plats för alla, oavsett mående och ålder, säger Frida Mäkelä Strandlund och beskriver den häftiga känslan av att få predika inför församlingen i samband med konfirmationen.

Blir gudstjänstvärdar

Nu kommer de att få en schemalagd roll som gudstjänstvärdar ungefär var tredje vecka, men får göra såväl färre som fler insatser. Uppdraget innebär allt ifrån att delta i planeringsmöten, alltså bibelsamtalet dagarna före, och sedan i kyrkan hälsa välkommen, dela ut psalmböcker och ibland läsa bibeltexter, till att brygga kaffe.

Frida Mäkelä Strandlund hade ett tag tankar på att arbeta i Svenska kyrkan, utifrån sin pedagogkompetens. Ett drömjobb, konstaterar hon.

–         Men sedan kom jag fram till att jag vill vara ideell och mina barn får hänga med på olika aktiviteter som jag är engagerad i, säger hon med ett skratt.

MIKAEL BERGSTRÖM