– Gruppen ger gemenskap. Vi kan prata med varandra om allt ifrån veckans prov till djupa teologiska frågor, säger Kajsa Andersson i SKULJ, Svenska kyrkans Unga i Ljungarum, tidigare distriktsordförande i Svenska kyrkans Unga och en av de ansvariga för planeringen av det stora vintermötet som var under nyårshelgen i Växjö stift.
– Vi är ett tight gäng som ofta träffas även utanför gruppträffarna. Men vi har också hört att vi är bra och välkomnande mot nya personer. Vi börjar alltid våra träffar med att delta på mässan i Kristine kyrka, säger Tilda Cronqvist i SKUFFE, Svenska kyrkans Unga i Ulfsparregården.
Grupperna gör en grov planering inför varje termin, med olika aktiviteter.
– Ibland bjuder vi in någon gäst, ibland åker vi själva på besök. Den här terminen har till exempel prästen Tojje hälsat på hos oss och berättat om sitt författarskap, och vi har besökt Prison Island. säger Tilda Cronqvist.
Tillsammans med övriga styrelsemedlemmar var de inbjudna till kyrkorådets presidium för att berätta om sin verksamhet, sitt engagemang och hur man lockar in nyblivna konfirmerade till sina grupper som vänder sig till ungdomar från årskurs 9 och uppåt.
– Våra pedagoger i Ljungarum är väldigt duktiga på att ställa frågan till de som konfirmeras om de sedan vill fortsätta som unga ledare, säger Kajsa Andersson.
Just förmågan att erbjuda ungdomar en väg in i en gemenskap och fritidsaktivitet är en viktig del.
– Därför blir jag så glad när jag hör hur bra ni är på att ta emot nya ungdomar, säger Bengt Olsson, ordförande i kyrkorådet.
De båda ungdomsgrupperna SKULJ och SKUFFE, har många likheter, men också skillnader.
– Vi startade vår grupp som en fortsättning efter konfirmationen. Våra områden ser också väldigt olika ut geografiskt där våra deltagare bor mer utspridda, säger Tilda Cronqvist.
I båda grupperna är dock den starka känslan av gemenskap central, en gemenskap med nya vänner som man inte alltid har upplevt tidigare under åren i skolan.
Men det finns också orosmoln för verksamheten. Jönköpings församling har tankar på att sälja Ulfsparregården, något som SKUFFE inte är glada över. Deras grupp är starkt identifierad med Ulfsparregården och de kan rada upp en rad argument mot en flytt.
– Dessutom är de lösningar som vi sett inte riktigt något som har lockat oss. Vi är besvikna, men vi är såklart öppna för det som kommer och vill göra det bästa av det, säger Tilda Cronqvist.
Diskussionen om lokalfrågan för SKUFFE kommer att fortsätta.
– Vi har sagt att vi måste hitta en lösning så att ni trivs, och i den processen är det viktigt att ni säger vad ni tycker, menar Bengt Olsson.
Kontakten mellan Svenska kyrkans Unga och kyrkorådet ska generellt fortsätta på flera sätt och utvecklas. Därför var kyrkorådets presidium också intresserade av hur ungdomsgrupperna uppfattar det stöd och de resurser som församlingen kan hjälpa till med.
Båda grupperna beskrev sitt engagemang i Svenska kyrkan, behovet och intresset av att delta i möten till exempel på stiftsnivå, men också det glapp de upplevt mellan sig och församlingens ledning. Tanken till politiskt engagemang i Svenska kyrkan i kommande kyrkoval har också funnits hos vissa.
– Det finns en så otrolig demokratisk kompetens hos oss, så besök gärna våra möten, säger Kajsa Andersson.
Båda parter kunde summera en givande diskussion, allt i syfte att ta tillvara det starka engagemang som finns inom Svenska kyrkans Unga.
– Vi har helt klart flera förbättringsområden att arbeta med. En tanke vore att adjungera er i kyrkorådet, sammanfattade Bengt Olsson.
Reportage: Mikael Bergström