Svenska kyrkans Unga i Ulfsparregården har en lång historia. Även dagens grupp med egen lokalavdelning. De började hänga här tillsammans 2017 efter konfirmationen. Ofta är vi många som är med på onsdagsmässan i Kristine kyrka innan vi sedan går över hit, säger bland andra Jesper Björkbrant.
Efter en hel dag i skolvärlden eller på arbete, brukar kvällen inledas med lite mat. Fortsättningen varierar:
– Vi har temakvällar med bakning, tv-spel, brädspel, promenader eller lekar. Vi har varit på Prison Island. Andakt försöker vi ha varje gång. Fråga prästen, bjudit in diakon, och ibland sitter vi bara och umgås, säger Tilda Cronqvist och citerar 2024 års verksamhetsberättelse.
Coronapandenin med bland annat inställda konfirmandgrupper, har skapat ett visst vakuum i nyrekryteringen av ungdomar, samtidigt som dagens grupp har ett starkt önskemål att fortsätta träffas.
Alla i Skuffe är röstberättigade i höstens kyrkoval. Även om intresset inte är så starkt så finns viljan att rösta och kanske också att engagera sig.
– Tanken har slagit mig, men jag har inte jättebra koll vad det innebär och hur man ska göra. Det jag hör är också att det är många från en äldre generation som är engagerade och att det då kan vara svårt att påverka utifrån sin egen åldersgrupps åsikter. Steget hade nog varit lättare att ta om det redan funnits fler yngre förtroendevalda. Men alla tycker ju inte lika utifrån sin ålder. Så kanske skulle man försöka hitta fler och ställa upp tillsammans, säger Tilda Cronqvist.
Men först och främst behöver vi ha mer kunskap om hur det fungerar och vilka nomineringsgrupper det finns att rösta på, konstaterar flera i SKUFFE.
Kunskapen finns på nära håll. Församlingspedagogen Anna Wikner hann med knappt en halv mandatperiod i kyrkofullmäktige innan hon blev anställd i församlingen och då fick träda ur.
– Jag hade synpunkter på hur saker bedrevs i församlingen och då tyckte jag att jag inte bara kunde se på, utan också engagera mig. Därför ställde jag upp på valsedel och kom in. Det tar tid att driva frågor och man får rösta som sin grupp, men jag tyckte det var bra att jag engagerade mig, även om det är en liten ny värld i början. Det finns också andra nivåer att engagera sig, som de olika utskotten och inte minst i kyrkornas verksamhetsråd där man kan påverka mer direkt, säger Anna Wikner.
Såväl Tilda Cronqvist, Filip Janeke som Elina Kharazmi har erfarenhet från Kristines verksamhetsråd, alltså den grupp av lekmän som ska formulera kyrkans verksamhet.
– Det är några år sedan nu, men det är intressant att arbeta med den verksamhet som berör oss, även om förstås alla åldrar ska få komma till tals, säger Tilda Cronqvist.
Kvällen ägnades åt att planera träffarna under våren 2025.
– Det vore väldigt kul att få till en ungdomsmässa, likt den vi hade i Kristine kyrka för två år sedan och som blev väldigt bra, säger Tilda Cronqvist.
Den gången bjöds alla församlingens ungdomsgrupper in till den gemensamma mässan, som helt sköttes av ungdomarna förutom prästmedverkan, med bönestationer, musik och textläsning.
– Alla var välkomna dit och vi hade jättekul. Det vore kul att upprepa, säger medlemmarna i SKUFFE.
MIKAEL BERGSTRÖM