Poerträtt av en man i blå skjorta och glasögon som står i ett kyrkorum
Lyssna

Lars: Kyrkan ger en stor gemenskap

För Lars Birging i Jönköping har tron och den kyrkliga gemenskapen haft stor betydelse sedan unga år. I dag är han ordförande i KFUM Jönköping, besöker regelbundet Svenska kyrkan och sjunger i Kristine kyrkans gospelkör Adoremus som en av 80 sångare.

–         Jag är nog mycket ekumen och har alltid velat vara dubbelansluten. Svenska kyrkan har alltid varit en del av vår familj. Jag tycker att Svenska kyrkan har lägre trösklar för den stora delen av befolkningen, säger Lars som är en regelbunden kyrkobesökare i Jönköping.

I dag är Lars Birging VD och grundare för företaget Zigrid AB som återvinner restvärme. Yrket som civilingenjör har inneburit mycket internationellt arbete och har fört honom till en rad platser i världen. I alla länder har han besökt kyrkor, vilket gett honom stor erfarenhet av olika kyrkor och religioner, som Svenska kyrkan utomlands eller kyrkor i till exempel USA, Sydkorea, Brasilien eller Panama.

–         Det är rätt häftigt att kunna gå in i en kyrka vart man än är i världen. Man är en del av en större familj och det blir som en trygg famn.

Lite krokig väg till den kristna tron

Han konstaterar att vägen till den kristna tron varit lite krokig. Döpt som barn hemma i Lindesberg och sedan konfirmerad och en pappa starkt engagerad i Svenska kyrkan, satte förstås spår. Men minst lika mycket farbror Yngve, kyrkoherde i Uddevalla, vars yngsta son Lars umgicks mycket med.

–         Så jag fick en dos av kyrkan i vardagen. Hela farbror Yngves familj var engagerad, bland annat i diakonalt arbete och det var verkligen ett öppet hus hemma hos dem. Att de brydde sig så om andra människor gjorde intryck på mig.

Under ett utbytesår i Ohio, USA, som 18-åring kom han i kontakt med en katolsk privatskola, en positiv upplevelse där tron var en stor del av vardagen, konstaterar han.

Hemma i Sverige igen umgicks han med en kompis som var med i Pingstkyrkan i Lindesberg.

–         Så där blev jag döpt för andra gången, förklarar han.

Formulerade sin tro under lumpen

Men det var nog i ”lumpen” som han på allvar började formulerade sin tro.

–         Vi fick en Bibel av Gedioniterna, den lilla gröna, som jag låg och läste mycket på kvällarna. Där någonstans insåg jag att Gud är verklig och att Jesus är viktig, säger han.

Under ett helt yrkesliv, ibland hektiskt, har tron varit en del i vardagen för Lars Birging. I vissa avseenden har tron också förändrats genom åren.

–         Ju äldre man blir, desto mer ödmjuk blir man för livets komplexitet, allt blir mindre svart och vitt. Jag har nog aldrig varit riktigt rigid. Vissa människor behöver en tydlig förklaringsmodell till allt, men jag kan vara trygg i att en fråga finns men att det inte alltid finns ett svar. Jag tycker också att Svenska kyrkan har en ödmjukhet inför att vi inte fullt ut kan veta vad Gud är.

När dagen närmar sig sitt slut är det viktigt för Lars att fundera över vad den har innehållit.

–         Jag sätter mig en stund i favoritfåtöljen och reflekterar. Jag försöker göra det varje dag.

Upplever skillnader mellan kyrkor

Utifrån sin erfarenhet ser han idag stora skillnader mellan kyrkorna i Sverige.

–         När jag var med i Svenska kyrkan i Sollentuna till exempel, var den mer frikyrklig i sitt engagemang, än den traditionella frikyrkan. Hur en kyrka formas beror mycket på hur den lokala församlingen bygger upp den, menar han.

Lars konstaterar att teologi, ja egentligen livsfrågor, är ett stort intresse för honom.

–         Jag och hustrun läste teologi under ett år på Betelseminariet i Bromma.

Idag gör han regelbundna gudstjänstbesök i kyrkorna i Jönköping, främst Kristine.

–         Jag tycker om formen, liturgin, i den Svenska kyrkan, den ger en trygghet.

Han lyfter bland annat fram de andakter med efterföljande existentiella samtal som sker regelbundet i Kristine kyrka.

”Fantastiskt bra existentiella samtal”

–         Fantastiskt bra. Fina och otvungna samtal som blivit väldigt djupa och personliga. Det känns som att vi kommit längre i existentiella samtal på de här korta stunderna, än vad jag gjort på många år tidigare. Att det kan bli så bra samtal med människor som man egentligen inte känner var en ögonöppnare för mig.

Lars Birging tycker att Svenska kyrkan skulle kunna satsa mer på detta.

–         Jag tror det finns många människor som skulle uppskatta sådana samtal. Det finns inte så många tillfällen där vi pratar om existentiella frågor, om hur det är att vara människa. Att prata om såväl ande, kropp som själ.

”Kyrkan borde skapa fler mötesformer”

Hans inställning till Svenska kyrkan är i grunden mycket positiv, men han ser områden som kan utvecklas.

–         Man borde skapa fler former för gemenskap, för det sociala perspektivet är grymt viktigt. Det borde vara mer fokus på mötesformer än lokaler, som det kan vara ibland. Man borde också hitta fler sätt att bjuda in volontärer i verksamheten, stärka de unga i att vara ledare på ett bra sätt. Det är en otrolig resurs för att kunna möta andra människor. Vi behöver ibland sinnesro, men vi behöver också hitta former för att träffas på ett otvunget sätt och ett socialt sammanhang, inte minst för män och där kan Svenska kyrkan lära en del från andra kyrkor, tycker han.

Han ser också framför sig att Svenska kyrkan ökar sitt samarbete med föreningslivet. Själv är han sedan fem år ordförande för KFUM Jönköping.

–         KFUM är en lågt hängande frukt. Men det finns idrottsföreningar, kultur med mera där Svenska kyrkan skulle kunna hitta broar och samarbeten, säger han.

Reportage: Mikael Bergström

En man i blå skjorta står i ett kyrkorum

Det är rätt häftigt att kunna gå in i en kyrka vart man än är i världen. Man är en del av en större familj och det blir som en trygg famn, säger Lars Birging, regelbunden besökare till Svenska kyrkan Jönköping. Foto: Mikael Bergström

Foto: Mikael Bergström