Fem män sitter och pratar runt ett bord
Lyssna

Samtalskorten bildar tema för varje träff

De träffas varannan tisdag i Kristine kyrka. På inbjudan till denna mansgrupp står ”Det goda samtalet”, -en grupp för män som vill dela tankar och möjligheter kring livet. Ämnena är åtta livsaspekter för en god existentiell hälsa.

– Vi kommer in på sådant som alla brottas med. Sorger, förluster och sådant som inte blev som man tänkt sig, säger Thomas Sjöberg, präst och samtalsledare tillsammans med familjeterapeut Lars Crondahl.

Samtalsgruppen utgår ifrån Samtalskort ”när livet utmanar”, inspirerade av WHO:s internationella hälsoundersökningar omkring vad en god existentiell/andlig hälsa bygger på. De åtta livsaspekterna som finns i samtalsmaterialet har utformats av teologie doktor Cecilia Melder tillsammans med psykoterapeuten Lena Bergqvist.

Exempel på livsaspekter är till exempel harmoni och inre lugn, upplevelse av sammanhang samt meningen med livet. Ämnen som man kanske inte pratar med vänner om så ofta.

Friskfaktorer är utgångspunkten

–         Vår utgångspunkt är friskfaktorer, det positiva, och frågorna hjälper oss till det. Vi efterlyser det som fungerar. Det är öppna frågor i samtalskorten där vi får provtänka och provprata omkring vilka tankar, känslor ämnet väcker och vad vi längtar efter, säger Lars Crondahl.

–          Det kan vara en befrielse att tala sant om livet oavsett hur det ser ut. Att det finns ett rum där man kan få pröva sina tankar och sätta ord på sitt liv, säger Thomas Sjöberg.

Alla deltagare har samma möjlighet att dela med sig av sina tankar, vilket också inkluderar ledarna. Detta ger bra möjligheter att få nya perspektiv på frågeställningarna, konstaterar de.

–         Man kan få nya idéer utifrån hur andra tänker, säger Lars Crondahl.

–         Det blir som en skattkista med gemensamma upplevelser och ideer att ösa ur, konstaterar Thomas Sjöberg.

Den här måndagskvällen är den fjärde träffen av totalt sju.

”Detta ger nya perspektiv”

–         Detta ger nya perspektiv på livssituationer, vad man kämpar med, och vi lyssnar på varandra, säger Johan Hector.

Han berättar att han deltog i en liknande grupp för något år sedan, och valde att nu gå igen, eftersom hans psykiska hälsa vacklar beroende på en svår sjukdomstid som lett till en omvälvning av livet på flera plan.

–         Det rör sig mycket i huvudet kring mitt fortsatta yrkesliv. Men jag hade nog tyckt att det varit intressant med samtalsgruppen även utan min sjukdomstid. Här vågar jag ta upp olika frågor och det är värdefullt att lyssna på de andra deltagarna, säger han.

För Mats Jonsson är det första gången i en samtalsgrupp.

–         Jag blev tipsad av min tidigare fru, som sett annonsen. Det är kanske något för dig, skrev hon till mig. Livet har varit lite berg- och dalbana med olika saker som har hänt. Så jag tycker att det är intressant med en samtalsgrupp. Jag hade inte så mycket uppfattning om vad det skulle innebära. Men det har varit kul att lyssna på andra och tänker efter själv. Detta är inte lätta frågeställningar, utan man får fundera lite. Så detta ger insikter och det är intressanta ämnen, som ikväll den lilla frågan om meningen med livet, säger Mats Jonsson med ett leende.

Åke Weister, som är lite äldre än de andra, konstaterar att han trots sin ålder inte har något bra svar på frågan.

”En smärta runt om i världen”

–         Jag blir mer och mer konfunderad över livet med tanke på den smärta som finns runtomkring i världen. Jag är förtvivlad över utvecklingen. Går det inte att komma till rätta med lögnarna, funderar han retoriskt.

Situationen i världen med en rad svåra kring och konflikter sätter förstås spår i även de människor som inte är direkt berörda.

–         Ja det är utmanande att tänka på detta. Då är det värdefullt att få dela tillsammans det vi tänker och det vi känner, säger Thomas Sjöberg.

Ämnen som harmoni och inre lugn eller upplevelse av sammanhang, är områden som de flesta sällan pratar om. Kanske därför nog så viktiga att beröra.

–         Vissa ämnen är enklare att prata om än andra. Ibland kan det vara överraskande frågeställningar som man inte är beredd på. Här är det också en trygg atmosfär att prata, säger Johan Hector.

Ge frö till förändring

En samtalsgrupp kan också ge ett frö till förändring för den enskilde.

–         Man kanske kommer på att man ska ringa den där vännen som man inte träffat på många år. Eller skriva den där boken som jag tänkt på. Våga ta ett steg och göra något som man tänkt på länge, säger Thomas Sjöberg.

–         Detta är en frimodig och frikostig grupp med mycket igenkänning. Jag tänker ibland att ”jaha, det är fler som har det som jag”. Man är inte ensam här i världen, säger Åke Weister.

Reportage: Mikael Bergström

Fotnot: Cecilia Melder är forskare i religionspsykologi med inriktning på existentiell hälsa. Alla samtalskort utgår från åtta dimensioner av existentiell hälsa, de dimensioner som - enligt WHO:s folkhälsoundersökningar påverkar självskattad psykisk och fysisk hälsa på ett positivt sätt.

En serie färgade kort utlagda på ett bord

Samtalskorten bildar tema för varje träff.

Foto: Mikael Bergström