– Hur sover ni? Tekie Welday, hälsokommunikatör på Region Jönköpings län, med rötterna i Eritrea, ställer frågan mot bakgrund av att dagens tema är just sömn.
Frågan skapar en livlig diskussion bland de cirka 15 kvinnor som samlats till språkcafé, de flesta med arabiska som modersmål, men också persiska eller tigrinjska.
Sömnproblem och drömmar
– Jag har fått sömntabletter utskrivna av min läkare. Tar dem när jag behöver, säger en kvinna.
– Jag vaknar alltid tidigt på morgonen, efter att ha drömt, men jag kommer sällan ihåg vad jag drömt, säger en annan deltagare.
Gästföreläsare på plats
Språkcaféet är en satsning av Österängskyrkan i samarbete med studieförbundet NBV, då och då med någon gästföreläsare på plats kopplat till ett tema. För andra gången är Tekie Welday på besök för att prata hälsa. Förra gången livsstilsfrågor, denna gång om sömn.
Steg för steg går han igenom de olika sömnstadierna, vad som påverkar sömnkvaliteten och hur man ska tänka för att sova bra. Allt på svenska, men översatt till arabiska av Linda Alyass, cirkelledare på NBV och född i Irak, för att även den som har lite svårt med svenska språket ska kunna hänga med.
”Vill komma hit och lära mig språket”
Deltagarna lyssnar koncentrerat, men avbryter ibland för att göra egna reflektioner kring den egna sömnen, skärmtid och mycket annat, och skratten är många i gruppen.
– Det är lite svårare att lära sig svenska. Men jag vill inte sitta hemma utan komma hit och lära mig språket, säger Warda Musa, som kom till Sverige från Irak för 17 år sedan.
Språkcaféet lockar många i närområdet.
– Vi har också gäster från till exempel Öxnehaga. De flesta är äldre, många ensamma. Vissa är jätteduktiga på svenska, andra behöver tolk, men det handlar bara om att utveckla sitt språk, även för dem som har svårt att läsa eller skriva, även på sitt modersmål. Här trivs de och känner trygghet, och är tacksamma mot Svenska kyrkan som är väldigt välkomnande, säger Linda Alyass.
Träffarna i Österängskyrkan ska också framöver kombineras med olika utflykter, gärna då också tillsammans med svenskfödda deltagare.
Stort intresse för sjukvårdsfrågor
Tekie Welday märker ett stort intresse för de hälso- och sjukvårdsfrågor som han tar upp och tipsar bland annat om att 1177.se är den kvalitetssäkrade källan att läsa på.
– När jag pratar om till exempel stress och oro eller hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar är deltagarna jätteintresserade. Jag skapar ett samtal med dem, där vi jämför mycket hur sjukvården fungerar i deras hemländer, som Irak, Syrien eller Libanon, som är rätt lika, säger han.
Tydligast blir skillnaden i det svenska välfärdssystemet jämfört med de andra länderna där patienten betalar mycket mer själv. Samtidigt är tillgängligheten till läkare högre där än i Sverige, konstaterar Tekie.
– I Sverige arbetar vi också mycket förebyggande. I många andra länder kontaktar man bara sjukvården när man är sjuk.
Träffarna motverkar ensamhet
Språkcaféet i Österängskyrkan startade våren 2024.
– Syftet är att deltagarna ska träna i att prata svenska. Detta är så värdefulla träffar som också innebär att vi motverkar ensamhet. Deltagarna trivs så bra med den gemenskap som skapas. Vissa av dem pratar persiska, men har lärt sig arabiska av de andra, men förstås också svenska, säger Marie Winzell, diakoniassistent i Österängskyrkan.
Marie Winzell ser flera pluseffeffekter med språkcaféet:
– Hittills är det främst kvinnor som kommit. Många är änkor och en del har bott i Sverige länge. Detta skapar en viktig tillhörighet där de känner sig integrerade och upplever minskad känsla av främlingskap, säger Marie Winzell.
”Skapar delaktighet och empati”
För Österängskyrkan är språkcaféet en av flera aktiviteter som alla syftar till att bidra till integration.
– Vi har bland annat tacokvällar, soppluncher och olika kulturmöten. Vi vill tro att de här träffarna med möten mellan människor skapar delaktighet, omtänksamhet och empati för varandra och bygger förtroende mellan människor med olika bakgrund, säger Marie Winzell.
Reportage: Mikael Bergström