– Vi har det väldigt mysigt. Detta är veckans höjdpunkt och man får ny energi av att träffas. Vi kan vara från åtta upp till kanske 16 stycken varje gång. Vi bakar, grillar, lagar mat, spelar spel och umgås. Det är väldigt flytande, vi tar det som det kommer, säger bland andra Nellie Engdahl och Oliver Jarenmark.
De är tydliga med att det är precis så de vill ha det.
– Under en eller två perioder längre tillbaka försökte vi styra upp detta mer med program, men det visade sig att ingen ville ha det så, konstaterar Per Lilijenberg, församlingspedagog som är på plats denna kväll tillsammans med diakonikandiat Linn Storbaeck.
– Det är bra att det är så öppet, men att vi som vill kan pyssla eller baka pepparkakshus, som exempel, säger Nellie Engdahl.
Några av dem är nyligen hemkomna från stiftets Vintermöte, denna gång i form av fem dagar på Kastlösa på Öland med drygt hundra deltagare.
– Det var hur bra som helst, tycker Nellie Engdahl.
Skulj och andra ungdomsgruppers verksamhet är en viktig del av Jönköpings församlings arbete. På vilket sätt styrs ytterst av kyrkofullmäktige, Jönköpings församlings högsta politiska organ, som väljs vid kyrkovalet vart fjärde år, nästa gång i september i år.
Men kyrkovalet är inget vanligt samtalsämne hos medlemmarna i Skulj.
– Vi röstar på Kajsa, säger några med ett skratt.
Kajsa heter Andersson i efternamn, 22 år, och har haft en rad förtroendeuppdrag inom Svenska kyrkans Unga på stiftsnivå och nationellt, till exempel i presidiet för riksårsmötet.
– Vi får se. Det behöver ju hända saker men är ett stort steg att ta sig in, svarar Kajsa på frågan om hon kan tänka sig att engagera sig politiskt.
Frågorna om kyrkovalet väcker snabbt ett engagemang hos gruppen, där i stort sett alla har minimiåldern inne, 16 år, på valdagen och lovar att rösta:
– Jag behöver först och främst sätta mig in i lite mer vad det handlar om för att rösta i kyrkovalet. Jag behöver prata mer med Kajsa och andra som jag vet har bra åsikter. Det är viktigt att ta chansen, säger Nellie.
– Man vill inte vara en soffpotatis. Finns det möjlighet att påverka, ska man ta den chansen, tycker Oliver Jarenmark.
Skulj-gruppen lyfter fram församlingens ungdomsarbete. Mycket fokus på konfirmation och att sedan suga upp ungdomarna till unga ledare. Men sedan blir det ganska tomt i övergångar mellan olika åldrar, menar de och resonerar vidare om hur församlingens olika aktiviteter riktar sig till olika åldrar.
Och hur ska man behålla de ungdomar som inte vill bli unga ledare, ”bara” vara församlingsmedlemmar? Kyrkans Unga är svaret, en helt öppen verksamhet, som ska vara välkomnande och lätt att hitta till.
– Vi har direkta sakfrågor som vi bryr oss om, och innan vi går till valurnorna kollar vi på vad nomineringsgrupperna tycker om våra frågor. Det handlar definitivt om ungdomsarbetet, för det saknas. Ofta pratar man bara om konfirmandarbetet, men det finns så mycket mer ungdomsarbete. Det finns många fler perspektiv på ungdomsarbete som måste ha fokus för att inte tappa ungdomar, säger Kajsa.
– – Det är viktigt att vi engagerar oss i det som Svenska kyrkans Unga gör här i stiftet, tycker diakonikandidat Linn Storbaeck.
Skulj-gruppen tycker att Kajsa Andersson ska engagera sig i kyrkovalet och själv låter hon inte helt främmande för att gå vidare från Svenska kyrkans Unga till politiskt förtroendeuppdrag.
– Jag får väl dra i de trådar jag har. Men jag vill i så fall bli invald för vad jag tycker, inte för att en nomineringsgrupp ska få sätta en 22-åring på listan - bli ett pynt på tårtan.
MIKAEL BERGSTRÖM