Tre kvinnor sitter vid ett bord och pratar
Lyssna

Växthuset, en plats att söka nya vägar till hållbar hälsa

Det kallas för Växthuset och handlar om Samtal om livet. Varje vecka träffas en grupp i Österängskyrkan för att tillsammans reflektera kring både fysisk och psykisk hälsa.

–         Våra samtal ger jättemycket. Det blir många saker att tänka till över, säger Theresia, en av deltagarna.

Under ledning av Marie Winzell, diakoniassistent och samtalsledare, har vårens kurs genomförts.

”Arbetar med olika rubriker”

–         Vi arbetar med olika rubriker, som psykiskt liv, fysiskt liv, socialt liv, arbetsliv och existentiellt liv. Under varje rubrik finns det olika teman, förklarar hon.

Under psykiskt liv handlar samtalet om att ta makten över sina tankar, och om självkänsla kontra självbild.

–         Det absolut viktigare är att vi inte ska se till våra svagheter, utan till vilka resurser vi har, betonar Marie Winzell.

Den fysiska hälsan har förstås fokus på att ta hand om sin kropp. Alltså mat, motion och sömn, det vill säga folkhälsa.

Att sätta gränser

Rubriken sociala livet handlar om relationer, att sätta gränser och förlåta.

–         Men också att stänga och gå vidare om det inte är bra för sitt sociala liv. Till exempel relationer som inte är så gynnsamma.

Arbetslivet är en rubrik som det måste skruvas lite på för de deltagare som inte har något arbete.

–         Då har vi i stället pratat om syssla. Alla har ju en syssla. Det handlar om att ha något meningsfullt att göra och att prioritera bland sina sysslor. Även den som inte har ett arbete måste ändå vårda sig själv och prioritera bland sina sysslor. Det är viktigt att nå en acceptans, säger Marie Winzell.

Under rubriken existentiellt liv handlar samtalet om de existentiella värden man har, alltså meningen med livet, goda relationer, hopp och harmoni och frid i sitt liv.

–         Vi har då också pratat om tro. Att man kan ha en tro som resurs. En tro på Gud, naturen eller något annat som man kan vila mot. Att få en helhetskänsla om sig själv.

Måla sina livsbilder

Samtalen kring rubrikerna har också kompletterats med olika kreativa aktiviteter som att till exempel måla livsbilder, bilder som övriga deltagare kan påverka.

Theresia har känt till Växthuset länge. Genom en kompis blev hon pushad att anmäla sig till kursen och hon fick också med sig en av de andra deltagarna, Diana.

–         När jag bodde i Vadstena gick jag en kurs under flera år som hette Gott liv som påminner mycket om tankarna i Växthuset. Detta är helt fantastiskt. Jag får många tankar. Synd bara att det tar slut, men vi funderar på hur vi kan fortsätta att träffas ändå, säger hon.

–         Detta har varit bra. Jag har behov av att prata om känslor, hur jag har blivit sårad och hur jag vill bli. Här kan jag öppna upp mig och prata och det har hjälpt mig, säger Diana.

Reportage: Mikael Bergström

 

Mer fakta/Växthuset

Växthuset drivs i ett samarbete mellan Svenska kyrkan Jönköping, Origo Resurs och Region Jönköpings län. Växthuset genomför två grupper på våren och en grupp på hösten, med 4-7 deltagare. Under elva veckor träffas man en gång i veckan. Deltagarna kommer via tips från Fia, Funktionsnedsatta i arbete, via information på Svenska kyrkans hemsida, och via vårdcentralernas psykosociala team eller rehabiliteringssamordnare.
Nästa kurs startar våren 2025 så snart det finns deltagare.


Läs mer om Växthuset

 

Läs mer om Funktionsnedsatta i arbete

 

Origo resurs: Alla borde gå ”Samtal om livet”

Kursen ”Samtal om livet” bedrivs på en rad platser i Jönköpings län enligt ett samarbetsavtal mellan Region Jönköpings län och Origo Resurs. Här får människor möjlighet att i grupp prata om bland annat existentiella frågor.